Diyabet hastalarının baş tacı tarçın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, diyabet hastalarına sağlıklı beslenmenin yollarını anlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2015 22:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyabet hastalarının baş tacı tarçın

Çanakkale'de Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde diyabet hastalarına özel beslenme tavsiyelerinde bulundu. Kuran, "14 Kasım, insülini bulan Frederick Banting'in doğum yıldönümü dolayısıyla Dünya Diyabet Günü olarak ilan edilmiştir. Her yıl 14 Kasım'da diyabet günleri, diyabet eğitimleri verilmektedir. Günümüzde baktığımız zaman, diyabet artık 8 yaşına kadar düşmüştür. Tıp 1 ve tıp 2 diyabet diye de ikiye ayrılır" dedi.

Tıbbi diyet desteğinin önemine işaret eden Kuran, "Diyetin içerisinde bulunan bir takım sebze ve baharatların kan şekerini düşürmede ilaçtan daha etkili olduğu ortaya çıktı. Fakat baharat kullanımlarına özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Diyabet diyetlerindeki baharatların baş tacı tabii ki de tarçın. Hepimiz biliyoruz ki yapılan çalışmalarda tarçının en az 40 gün boyunca kullanıldığı takdirde, özellikle Çin tarçınında bulunan özel bir maddenin daha yoğun bulunması sebebiyle kan şekerini düşürmedeki etkisi oldukça fazla. Tarçının etki mekanizması insülin salınımını ve kullanılabilirliğini arttır. Bu sebeple tarçını tıp 2 diyabet hastalarında kullanmak daha faydalıdır. Tıp 1 diyabetli bireylerde tarçının kullanımı biraz anlamsız. Çünkü insülin salgılanmayan bir vücut söz konusu ve tarçın insülin üzerinde etkili. O sebeple tarçını sadece insülin direnci olan ve tıp 2 diyabetli hastalarımız kullanabilirler" diye konuştu.

"SEBZE VE MEYVE TÜKETMEK GEREKİYOR"

Diyabet hastalığından korumak için sebze ve meyve ürünlerini tüketmek gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, "Diyabetten korunmamız için ilk 10 yıllık süreçte bir şeyler yapmamız mümkün. Bunların arasında bol sebze ve meyve tüketmek gerekiyor. Yani günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi lazım. Bu da demek oluyor ki 2 kepçe sebze ve 3 porsiyon meyve tüketilmesi lazım. Damar sağlığımıza özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü diyabetin damarlarla ilgili bir takım problemlere yol açtığını biliyoruz. Bunlar içinde sert kabuklu kuruyemişler; ceviz, badem ve fındığın bir avucu geçmeyecek şekilde tüketilmesi gerekiyor ki damar sağlığımız diyabete hazırlıklı olsun" şeklin konuştu.

"SARIMSAK VE SOĞANI ÇİĞ OLARAK YİYİN"

Probiyotik gıda değerleri yüksek olan ürün ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğine de değinen Kuran, "Diyabet diyetlerinde olmazsa olmaz diğer gıda gruplarından sebzeler ve probiyotik besinler var. Bunlarda pırasa, soğan ve sarımsak özellikle kan şekerini, şeker ilaçlarından daha hızlı düşürdüğü yapılan çalışmalarda ispatlanmış. Fakat içeriğindeki kükürtlü bileşenler sebebiyle sadece azı kapalı kapta, buharla biraz çiğ kalacak şekilde pişirilmesi uygun. Aksi takdirde ana maddemiz maalesef havaya karışmış oluyor. Soğanı ve sarımsağı da eğer herhangi bir mide rahatsızlığımız yoksa, öldürmeden daha çiğ olarak tüketmekte fayda var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber