Okullarda cep kısıtlamalarını 'anket' belirleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullarda cep telefonu kullanımına kısıtlama getirileceğini belirterek, bu kısıtlamaların ne olacağına ilişkin, okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenci meclisi başkanlarının katılacağı geniş katılımlı bir anket düzenleyeceklerini bildirdi.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda Hüseyin Çelik başkanlığında, ilgili müsteşar yardımcıları, İlköğretim, Ortaöğretim, Özel Öğretim, Kız Teknik Öğretim, Erkek Teknik Öğretim, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri, Eğitim Teknolojileri ve Çıraklık Yaygın Eğitim genel müdürleri, Eğitim Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanı ile Sağlık Bakanlığı ve Türk Telekom yetkililerinin katıldığı toplantı düzenlendi. Ankara, İstanbul ve İzmir valileri de toplantıya konferans sistemiyle katıldı.

Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü Ruhi Kılıç'ın "Şiddetin önlenmesi" ile ilgili bir rapor sunduğu toplantıda, okullarda cep telefonlarının kullanımı konusu ele alındı.

Cep telefonlarının kötü amaçlarla kullanılmasını önlemek amacıyla alınacak tedbirlerin gündeme geldiği toplantıda, çeşitli öneriler dile getirildi.

"SORULARI UZMANLAR HAZIRLAYACAK"

Milli Eğitim Bakanı Çelik, toplantıdan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiçbir zaman okullarda cep telefonlarının tamamen yasaklanacağı yönünde açıklama yapmadığını söyledi.

Cep telefonlarının okullarda kullanımına kısıtlama getirileceğini belirten Çelik, "Bu kısıtlamaların ne olacağıyla ilgili geniş katılımlı bir anket başlatıyoruz" dedi. Çelik, ankete, okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, okul aile birliklerindeki velilerin ve öğrenci meclisi başkanlarının katılacağını ifade etti.

Ankette yer alacak soruları psikolog ve pedagogların da bulunacağı bir uzmanlar grubunun hazırlayacağını ve anketin elektronik ortamda gerçekleştirileceğini anlatan Çelik, ankette "cep telefonu kullanımını kısıtlamanın boyutları ile ilgili sorular yöneltileceğini" kaydetti.

Çelik, anket sonuçları değerlendirildikten sonra bir önlemler paketi hazırlanacağını ifade ederek, bunun okullara gönderileceğini söyledi.

Çelik, cep telefonu ile işlenen suçların disiplin suçu kabul edileceğini, cep telefonunu kopya çekme, mesajla taciz etme, görüntüleme ve ders esnasında kullanmanın disiplin yönetmeliğinde düzenleneceğini bildirdi.

ÖNERİLER

Toplantıda, okullarda cep telefonu kullanımıyla ilgili önerilen ve uygulanması benimsenen önerilerden bazıları şöyle:

"-Ders ortamlarında cep telefonu kullanımı kesinlikle yasaklansın.

-Kamerası ve bluetooth özelliği bulunan telefonlar okullarda kullanılmasın, sadece konuşabilmeyi sağlayan telefonlara izin verilsin.

-Okullarda "Türk Telekom Aile Kartı" adıyla telefon kabinleri kurulsun.

Öğrenciler bu telefonlardan ailelerini ödemeli olarak arayabilsin.

-1-3 veya 1-5. sınıflardaki öğrencilerin cep telefonu taşıması yasaklansın.

-Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan 'Bilişim suçları' ile ilgili yasa taslağına cep telefonuyla işlenen suçların da dahil edilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı görüş bildirsin."

REDDEDİLEN ÖNERİLER

Toplantıda, bazı öneriler hem ekonomik hem de pedagojik açıdan uygun bulunmadığı için kabul edilmedi. Bu çerçevede okullara özel güvenlik sistemleri kurulması, kamera ile x-ray cihazı veya elektronik şemsiye konulması önerileri benimsenmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber