IMF'nin istediği tedbir paketi ile memur kalem kağıda muhtaç kalacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 03 Kasım 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın IMF'ye verilen söz üzerine 1 Kasım'da 'Tasarruf Tedbirleri' genelgesi yayımladı. Genelge ile tüm kırtasiye, büro malzemesi ve diğer alımlar donduruldu, köy yolları için ayrılan kaynak ile cari transferler içinden de kesinti yapıldı.

IMF'nin tasarruf istediği 2006 bütçesinde faiz ödemeleri dışındaki bütün kalemlerde tedbir aranıyor. Maliye, 2006 bütçesinin 3 milyar YTL açıkla kapanması konusunda IMF'ye söz verdi. Bu amaçla harcama kalemlerini tek tek gözden geçirmeye başlandı. Maliye, önceki gün (1 Kasım) yayımladığı genelge ile tüm kırtasiye, büro malzemesi ve diğer alımlarını dondurdu. Yani artık kamu; yıl sonuna kadar kalem, defter ve taşıt alamayacak. Bu kalemden 200 milyon YTL'lik tasarruf sağlanacağı tahmin edildi. Ayrıca köy yolları için ayrılan kaynaktan 575 milyon YTL ile cari transferler içinden de 200 milyon YTL kesinti yapıldı. Böylece tedbir paketi 1 milyar YTL'yi buldu.

IMF ile 5. Gözden Geçirme çalışmalarında 2006 yılına ilişkin ödeneklerin 9 aylık gerçekleşmeleri ele alınırken başta sağlık olmak üzere birçok ödenekte sapmalar olduğu ortaya konuldu. Personel ödeneğinde 1.7 milyar YTL, yeşil kart harcamalarının yer aldığı mal ve hizmetler ödeneğinde 552 milyon YTL, cari transferlerde (sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan aktarımlar) 1.7 milyar YTL ödeneğin yıl sonunda fazla gerçekleşeceği tahmin edildi ve buna göre revizyonlar yapıldı. Gelirlerdeki artışla, bunun bir kısmı karşılandı ancak karşılanmayan bölümler için tasarruf tedbirleri aranmaya başlandı.

Tedbirler 1 ay erkene çekildi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın imzasıyla 1 Kasım tarihiyle "tasarruf tedbirleri" adı altında yayımlanan genelge ile bunun ilk adımı atıldı. Merkezi yönetim kapsamındaki kuruluşlar bu tarihten itibaren kırtasiye, büro malzemesi, dayanıklı mal ve malzeme, büro mefruşatı ve taşıt alamayacaklar. 31 Ekim tarihinde ihalesi sonuçlandırılmış ancak henüz ödemesi yapılmamış olanlar kapsam dışında tutuldu. Bu tasarruf önlemi aslında geçen sene de alınmıştı. Ancak aralık ayında alınan tedbir, bu yıl 1 ay öne çekildi ve kasım ayında yürürlüğe girdi. Buradan yaklaşık 200 milyon YTL'lik tasarruf beklendiği ifade edildi.

KÖYDES'ten 575 milyon YTL kesildi

Köy yollarına harcanmak üzere KÖYDES projesi çerçevesinde ayrılan kaynaktan da kesinti yapıldı. Bu kaleme yılın başında 300 milyon YTL ödenek konuldu. Ancak 9 ay boyunca harcama 1 milyar 175 milyon YTL'ye ulaştı. Farka sebep olan harcamaların TMSF'den aktarılan gelirle yapıldığı ifade edildi. Yani 875 milyon bütçede olmadığı halde harcandı. TMSF'den gelecek olan gelir içinden 1.4 milyar YTL'nin köy yollarına harcanmasının öngörüldüğü ancak bu tasarruf arayışı çerçevesinde kalan 575 milyon YTL'nin kesildiği anlatıldı. Bunun dışında tarım ürünleri sigortası için konulan 200 milyon YTL'lik ödeneğin de kesilen kalemler içinde yer aldığı belirtildi. Bu 3 tedbirle kesinti 1 milyar YTL'yi buldu.

Kurumlarla birebir görüşme

Yetkililer, şimdi bütün hedeflerinin yıl sonunda harcama tavanını geçmemek ve 3 milyar YTL'lik bütçe açığını tutturmak olduğunu belirterek kurumlarla birebir görüşerek hangi yatırımlarda tasarruf sağlanabileceğinin ele alındığını söylediler.

Bu arada IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp dün yaptığı açıklamada, sağlık sektöründeki harcamaların çok fazla arttığını ve o noktada yeni önlemlerin alınabileceğini bildirdi. Gelir artırıcı önlemler yerine harcamaların kısılması gerektiğini, rakamların bunu gösterdiğini belirten Bredenkamp, ?Özellikle sağlık sektöründeki harcamalar çok fazla arttı. O noktada yeni önlemler alınabilir. Sosyal güvenlik ve sağlık tarafından harcamalar kısılmalı? diye konuştu.

TMSF'den gelen Telsim parası IMF ile sorun oldu

2006 yılı bütçesindeki tasarruf arayışında TMSF'den gelecek olan 2.5 milyar YTL'lik kaynağın bütçeleştirilmemesinin de etkili olduğu belirtildi. TMSF'nin Telsim'in satışından elde edeceği gelirin 2.5 milyar YTL'sinin başta köy yolları olmak üzere bazı baraj inşaatlarında kullanılmasına yönelik düzenleme yapılmıştı. Ancak bu gelir bütçe harcamaları içinde gösterilmemişti. IMF'nin, TMSF'den gelen bu paranın harcandığı ve aslında bütçe büyüklüğünün 174 milyar 322 milyon YTL'den 176 milyar 822 milyon YTL'ye çıktığını belirttiği öğrenildi. Yani IMF, köy yollarına harcanması için bütçe dışı kaynak (sermaye transferi) olarak değerlendirilen TMSF gelirinin de bütçeleştirilmesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber