Şahin: Ecevit'in getirdiği merkezi sınav sistemine aynen devam edeceğiz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Kasım 2006 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 yılı bütçesi görüşmeleri başladı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ''2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile kamu yönetiminde, kamu harcama yönetiminde, bütçe sürecinde kaydettiğimiz gelişmelerin, ülke kalkınması düzleminde de devamı amaçlanmaktadır'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Başbakanlık, MİT, MGK, TÜBİTAK, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Yüksek Denetleme Kurulu, Devlet Personel Başkanlığının bütçelerinin görüşmelerine başlandı.

Başbakan Yardımcısı Şahin, yaptığı sunumda, Başbakanlık ve bağlı kuruluşları için 2007 yılında 1 milyar 541 milyon 655 bin YTL ödenek ayrıldığını; bunun, bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında artış içerdiğini söyledi.

Başbakanlık merkez teşkilatı 2007 yılı bütçesinin, bir önceki yıla göre yüzde 73 oranında artırılarak, 327 milyon 594 bin YTL'ye çıkarıldığını anlatan Şahin, bu artışın, yurtdışı göreve gönderilen kuvvetlerin giderlerinin karşılanması için ilave edilen 121 milyon 600 bin YTL ile Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansına tahsis edilen 30 milyon YTL'den kaynaklandığını kaydetti.

Başbakanlık merkez teşkilatının faaliyetleri hakkında bilgi veren Şahin, asılsız Ermeni iddialarına karşı bilimsel cevap niteliği taşıyan eserlerin yayınladığını belirtti.

-VATANDAŞ ODAKLI YAKLAŞIM-

Şahin, Hükümetin, vatandaş odaklı yönetim yaklaşımını düstur edindiğini ifade ederek, 2006 yılında hayata geçirilen ALO 150 Başbakanlık İletişim Merkezi-Doğrudan Başbakanlık (BİMER) uygulaması sonucunda, 8 ayda 190 bin civarında evrakın kurumlar arasında hareketinin sağlandığını söyledi. Şahin, ''Kamu idareleri arasında iletişimi geliştiren söz konusu sistem, vatandaşın sesini ülkenin en ücra köşesinden Ankara'ya duyurma işlevini görmektedir. Bu yöndeki hizmet ve faaliyetler, öncelikli olarak geliştirilecektir'' dedi.

-KAMU YÖNETİMİNDE KIRTASİYECİLİK-

Kamu yönetiminde yeniden yapılanmanın desteklenmesi amacıyla bürokrasi kırtasiyeciliğinin azaltılmasının önceliklerinden biri olduğunu belirten Şahin, 2007 yılında yapacakları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak başvurularda kullanılacak belgelerin standart hale getirilmesi ve internet ortamında kullanılması, vatandaşın memnuniyeti anketi uygulamasının yaygınlaştırılması, belediye hizmetlerinde bürokratik engellerin kaldırılması, kamu yönetimi hizmet envanterinin hazırlanması, valiliklerde ve kaymakamlıklarda tek başvuru noktasının kurulması, özel sağlık kurumlarının ruhsatlandırılmasındaki bürokratik engellerin kaldırılması alanlarında çalışmalar yapılacağını söyledi.

-İNSAN HAKLARI İHLALLERİ-

Şahin, Başbakanlığa insan hakları ihlalleriyle ilgili 2006 yılının ilk 7 aylık döneminde 778 kişinin, 1085 hak kategorisinde başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, 2006'da 1253 adet kararnamenin sonuçlandırıldığını, 91 adet kanun tasarısının TBMM'ye sunulduğunu kaydetti.

Şahin, Resmi Gazete arşivinin, 7 Ekim 1920 yılındaki sayısından itibaren, internet ortamında hizmete sunulacağını söyledi.

-MİT BÜTÇESİ YÜZDE 20 ARTTI-

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansına 2007 için 30 milyon YTL ödenek ayrıldığını, ihtiyaç fazlası istihdamı engellemek için toplam çalışan sayısının 30 kişi ile sınırlı tutulduğunu belirten Şahin, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bütçesinin de 2006 yılına göre yüzde 20 oranında artırılarak, 425 milyon 217 bin YTL'ye çıkarıldığını bildirdi. Şahin, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçesinin de bir önceki yıla göre yüzde 11.6 oranında artışla 12 milyon 245 bin YTL'ye yükseltildiğini belirtti.

TÜBİTAK'ın 2007 bütçesinin 938 milyon 335 bin YTL olduğunu ve bir önceki yıla göre azalış bulunduğunu anlatan Şahin, bunun nedeninin, kurum tarafından AB'ye ödenmekte olan ulusal katkı payının, 7. çerçeve programında düşük öngörülmesinden kaynaklandığını söyledi.

-KONGRELER-

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nun 2007 yılında ''38. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi'', Atatürk Araştırma Merkezi'nin ise ''Atatürk Kongresi'' düzenleyeceğini ifade eden Şahin, Yüksek Denetleme Kurulu'nca da 2006 yılında, 2005 yılı faaliyetlerine ilişkin 130 kurum ve kuruluşun yıllık denetiminin yapıldığını kaydetti.

Şahin, Devlet Personel Başkanlığının çalışmaları hakkında bilgi verirken, özelleştirilen kuruluşlardaki personelden 54 bin 100'ünün diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil işlemlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

-MERKEZİ SINAVA DEVAM-

Kamu görevlilerinin işe alınmasında, ''kayırmacılığı ve torpili ortadan kaldırmak için'', eski Başbakan Bülent Ecevit döneminde başlatılan merkezi sınav sistemini devam ettirdiklerini bildiren Şahin, kamuda istihdam edilen personele ilişkin verilerle ilgili Kamu Personeli Bilgi Sistemi (PER-NET) projesine başlandığını, bu sayede personelin her türlü bilgilerinin merkezi olarak tutulacağını söyledi. 2007'de yaklaşık 9 bin personele hizmetiçi eğitim verileceğini bildiren Şahin, şöyle konuştu:

''Yeni kamu mali yönetim yaklaşımımızın geliştirilmesi yönünde önemli bir aşama olarak gördüğümüz 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile kamu yönetiminde, kamu harcama yönetiminde, bütçe sürecinde kaydettiğimiz gelişmelerin, ülke kalkınması düzleminde de devamı amaçlanmaktadır. Sadece gelişme ve kalkınma değil, bunun sürdürülebilirliğinin de sağlanması gerektiği bilincini her zaman korumaktayız.''

-VAKIFLARDAN 5 BİN ÖĞRENCİYE BURS-

Bütçesi, 393 milyon 585 bin YTL olarak öngörülen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, sosyal hizmet alanına bir yenisini daha ekleyerek, 2006 yılında ilköğretim ve orta öğretimde okuyan şehit, dul, yetim ve tabii afetlerden zarar gören ailelerin çocuklarına burs vermeye başladığı bildiren Şahin, 50 YTL olan burstan, 2007'de 5 bin öğrencinin yararlanacağını söyledi.

Şahin, 2006 yılı sonunda 1500 eserin onarımının tamamlanmış olacağını, 2007'de ise 750 eserin onarımının tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Genel Müdürlüğe ait gayrimenkullerin yıllarca atıl durumda bırakıldığına işaret eden Şahin, son 4 yılda yapılan çalışmalarla 50 adet gayrimenkulün ''yap-işlet-devret'', 38 adet tarihi eserin ''restore et-işlet-devret'', ve 150 adet gayrimenkulün de ''kat karşılığı'' modeliyle değerlendirildiğini ve 490 milyon YTL'lik yatırım gerçekleştirildiğini anlattı.

Şahin, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemi kültür ve medeniyetine ait bilgi ve belgelerin internet ortamında paylaşılmasını içeren Vakıf Arşiv Yönetim Sistemi (VAYS) projesinin çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Müzecilik faaliyetlerinin yıllarca ihmal edildiğini bildiren Şahin, vakıf eserleri müzelerinin açılması çalışmalarına hız verildiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber