Bıçak parası gitti, özel hastaneye sevk başladı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Kasım 2006 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Nuri Özkul, "Geçmişte 100 hastadan 90'nından para isteniyorsa bu oran yüzde 10'lara kadar geriledi. Ancak hastasını özel muayeneye çağıran ya da özel sağlık kuruluşlarına sevk edenlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 20 arttı." dedi.

Hasta Hakları Haftası nedeniyle sağlık sisteminde karşılaşılan sorunlar üzerine basın toplantısı düzenleyen Nuri Özkul, 1 Ocak 2007'den itibaren yürürlüğe girecek olan Genel Sağlık Sigortası'nı eleştirdi. Yeni düzenleme ile kısıtlı olan sağlık hizmetlerinin daha da kısıtlanacağını savunan Özkul, hasta katılım payı, ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar gibi nedenlerden ötürü vatandaşın cebinden daha fazla para harcayacağını kaydetti.

Sağlık sisteminde karşılaşılan bazı çarpıklıklardan bazılarının zaman içerisinde azalmasına karşın, yeni sorunlarla karşılaşıldığını dile getiren Özkul, bunlardan birisinin de bıçak parası olduğunu söyledi. Geçmiş yıllara oranla bıçak parası adı altında hastalardan para talep edilmesi olaylarında azalma yaşandığına işaret eden Özkul, "Onun yerini hastanın özel muayeneye çağırılması ya da özel sağlık kuruluşuna sevk edilmesi aldı. Özel hastane ya da tıp merkezine yönlendirmede her yıl yüzde 20 artış yaşanıyor. Hastalar hastalığınız bu hastanede çözülemez ya da burada gerekli cihaz yok yönlendirmesi ile karşılaşıyorlar." diye konuştu.

Son dönemde kendilerine hasta ya da yakınları tarafından kendilerine ulaştırılan şikayetler arasında ilk sıraları bu tip vakaların yer aldığına işaret eden Özkul, bu sorundan kurtulmak için sağlık çalışanlarının tek bir yeri tercih etmelerini istedi. "Ya özel de ya devlette çalışacaklar" diyen Özkul, şunları söyledi: "Kamuda çalışan sağlık personeli oralarda da çalışıyor. Birinci öncelikleri kendi sağlık kuruluşları olmuş durumda. Özelde çalışmak isteyen sadece orada görev almalı. Bir koltukta iki karpuz taşınmıyor."

Özkul, bazı özel sağlık kuruluşlarının emekli olmuş sağlık çalışanlarını çalıştırarak sadece onların adlarından yaralanıldığını da iddia etti.

Basın toplantısının ardından hasta ve hasta yakını haklarına sahip çıkan basın kuruluşu, hukukçu, sağlık personeline plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber