AYM tartışmayı kendisi hazırladı

Anayasa Mahkemesi'nin Dündar ve Gül ile ilgili kararını, gerekçesini sonraya bırakarak açıklamasının tartışmaları körüklediğini söyleyen Prof. Hakyemez, "O haber ifade hürriyeti de değildi" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Mart 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AYM tartışmayı kendisi hazırladı

Erdinç Akkoyunlu

KTÜ öğretim üyesi Prof. Yusuf Şevki Hakyemez, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) MİT TIR'ları davasının hak ihlali kararını gerekçesini sonraya bırakarak açıklamasının tartışmaları körüklediğini söyledi.

AYM'nin böyle bir hakkı olduğunu ama davanın kritikliğini bildiği halde bu davada gerekçeyi açıklamadığını belirterek, şöyle konuştu: "AYM'nin bireysel başvuruda inceleme yaparken ilk derece mahkemesinin yetki alanına müdahaleden imtina etmesi gerektiğinin bilinciyle denetim yapması önemli. Bugüne değin bireysel başvurularla ilgili yaptığı incelemelerde bu hassas duruma riayet etti. AYM, casusluk gibi Türkiye açısından oldukça hassas bir konuda karar verirken bence AİHM gibi hareket edebilirdi. Yani kararı, gerekçesini yazarak açıklayabilirdi. MİT TIR'ları gibi kritik bir konuda gerekçenin de açıklanması basın duyurusundan hareketle yapılan tartışmaların önüne geçerdi."

BİLEREK YAPTI

AYM'nin ifade hürriyeti kapsamına aldığı MİT TIR'ları haberinin de ifade hürriyet olmadığının altını çizen Prof. Hakyemez, "O açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirileri isabetlidir. Kısa karardaki açıklamalardan hareketle bu hak ihlalinin sanki yapılanların gazetecilik faaliyeti olarak görülmesinden dolayı verildiğine ilişkin anlamlar çıkabilmektedir. Esasında AYM, bu biçimdeki hassas bir konuda karar verince herkesin bunu konuşacağını biliyordu, gerekçesini açıklamamakla bir anlamda tartışmaların kendi kısa açıklaması ile alevlenmesine katkıda bulunmuş oldu. Açıklanacak kararda AYM'nin dava dosyasındaki delillere ilişkin değerlendirme yapıp yapmadığına göre tartışmanın yeni bir boyuta doğru evrileceği söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Yusuf Şevki Hakyemez, Anayasa Mahkemesi'nin, Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararını, gerekçeyi sonraya bırakarak tartışmaların alevlenmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber