Bakan Celik: İğrenç buluyorum

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17. Milli Eğitim Şûrası'nın kapanışında konuşan Milli Eğitim Bakanı "Din, imam hatip ve kutsallığımız üzerinden yapılan siyaseti de bunlar üzerinden muhalefeti de tek kelimeyle iğrenç bulurum? dedi

Eğitim dünyasını bir haftadan bu yana meşgul eden 17. Milli Eğitim Şûrası, şûra raporunun okunmasıyla sona erdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şûranın kapanışında yaptığı konuşmada, ?Din üzerinden, imam hatip, kutsallarımız üzerinden yapılan siyaseti tek kelimeyle iğrenç buluyorum" dedi. 17. Milli Eğitim Şûrası'nın kapanış oturumunda şûraya katılan üyelerin sonuç raporuna teklif ve önerileri onaya sunuldu. Oylamadan sonra, şûranın geneli üzerinde yapılan oylamayla şûra kapandı. Bakan Çelik, kapanış konuşmasında, şûrada katılımcı demokrasinin güzel bir örneğinin sunulduğunu belirterek son 5 şûraya ilişkin akademisyen katılımı, bakanlık çalışanı katılımı ve diğer kamu kurum ve kuruluşların temsilci katılımcılarını istatistiksel olarak verdi. Çelik, okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim, özel okullar ve lise türleri üzerinde 5 gün boyunca yapılan şûra tartışmaları ve alınan kararları değerlendirdi. Bakan Çelik, öğretmen özlük haklarının daha iyi seviyelere getirilmesi konusunun takipçisi olacağının sözünü verdi.

KARARLAR ŞÛRA KARARI

Çelik, şûrada alınan kararların Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararları olmadığını belirtirken şunları söyledi: ?Burada alınan kararlar şûra kararlarıdır. 866 kişi Eğitim Şûrası'na katılmıştır. Bu alınan kararları farklı taraflara çekmek çok etik değildir. 'Eğitimi dinselleştirmeye çalışıyorlar' şeklindeki ithamları şûra adına reddediyorum. Türkiye'de eğitim laiktir. Laiklik cumhuriyetin olmazsa olmaz vasıfları arasındadır. Din üzerinden imam hatip, kutsallığımız üzerinden yapılan siyaseti tek kelimeyle iğrenç bulurum. Bunlar üzerinden muhalefet geliştirmeyi de tek kelimeyle iğrenç ve gayri etik buluyorum. Din siyasete alet edilmemeli. Muhalefet de medya da alet etmemeli. Bunlar ortak paydalarımızdır. Dünya görüşünü muhafaza ederek yaşamaya mecbur değil, mahkûmuz. Kavga düzeyinde sendikacılık dernekçilik ve fikir üretmekle bu ülkeye zerre kadar katkı sağlanamaz." Bakan Çelik, katılımcı demokrasinin en iyi örneğinin sergilendiğini söylediği 17. Milli Eğitim Şûrası'na bazı katılım oranlarını da açıkladı. Son 5 şûrada akademisyenlerin katılım oranlarını karşılaştıran Çelik, 13. şûrada katılan akademisyen oranının yüzde 9.15, 14. şûrada yüzde 14.44, 15. şûrada yüzde 15, 16. şûrada yüzde 13.63 ve 17. şûrada ise yüzde 17.8 olduğunu söyledi. Çelik, bakanlık dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından katılımın da 16. şûrada yüzde 6.64, 17. şûrada ise yüzde 10.97 olduğuna dikkat çekti.

KATSAYI KAFA KARIŞTIRDI

Öte yandan şûrada katsayı uygulamasıyla ilgili görüşler de katılımcılar arasında tartışma yarattı. TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, verdikleri teklifin yanlış değerlendirildiğini ifade ederek, ?Burada amaç şu: YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı aynı mevzuda karar versin. Meslek liseli kendi alanıyla ilgili devam etsin. Alan konusu yükseköğretimle ilgili, yoksa Milli Eğitim Bakanlığı'yla değil? dedi.

UNAKITAN PARAAKITAN OLSUN TEKLİFİ

17. Milli Eğitim Şûrası'nın son gün çalışmalarında ?Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi" adlı komisyonun raporu tartışıldı. Rapor kapsamında söz alan 16. Dönem Kırşehir Milletvekili Mustafa Eşrefoğlu şûraya katılanlara bir maaş ikramiye önerdi. Bakan Çelik de ?Sayın Maliye Bakanı'nın yanına giderken sizi de yanıma alacağım" dedi. Bolu Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Celal Aslan da öğretmenlere ikramiye talebinde bulunurken, Bakan Çelik'ten esprili bir yanıt geldi. Çelik, ?Ben de Sayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın soyadının, Paraakıtan olarak değiştirilmesini öneriyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber