Dokuz ülkenin avukatlık örgütleri tek çatı altında birleşti

Türkiye dahil 9 ülkenin avukatlık örgütleri arasında iş birliği ve ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla, "Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukatlık Örgütleri Birliği" kuruldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2016 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dokuz ülkenin avukatlık örgütleri tek çatı altında birleşti

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Kosova, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan avukatlık örgütleri ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği olmak üzere 9 ülkeden meslek örgütünü tek çatı altında toplayan birliğin merkezi, Ankara'da olacak.

TBB'de düzenlenen "Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukatlık Örgütleri Birliği Kuruluş Konferansı"nda konuşan Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın önceden belirlenen bir programı nedeniyle programa katılamadığını ve katılımcılara selam ve muhabbetlerini ilettiğini aktardı.

Uçar, "Biz büyük bir medeniyetin ayrılmaz bir parçasıyız. Şartlar bizi nereye götürse de nihayetinde biz kardeşiz, akrabayız, dostuz. İyi günümüzde de zor günümüzde de ilk önce biz birbirimize ellerimizi uzatacağız. Bu toplantı vesilesiyle de uluslararası alanda iş birliklerimiz her alanda gelişirken, hukuki alanda da mutlaka ortak çalışmalarımız var ama meslektaşlarımızın akraba ve kardeş ülkelerdeki dayanışması da çok önemli. Sistemlerimizin geliştirilmesine de çok büyük katkı sağlayacak." diye konuştu.

- "Çözümlerin ortak akılla üretilebileceği görülecek"

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da yaptığı konuşmada, birliğin, iki yıllık bir çalışma sonucunda Türk yargı camiasının temsilcilerinin tarih tanıklığıyla kurulduğunu ifade etti.

"Yüz binlerce avukatı temsil eden meslek örgütleri, birkaç yüz milyon nüfusu temsil etme potansiyeline sahip avukatlar, bugün aynı çatı altında buluşuyor" ifadesini kullanan Feyzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Birliğe dahil olan ve ileride olacak ülkelerin avukatları, bu çatı altında karşılıklı olarak birbirlerinin ülkelerinde yatırım yapmayı düşünen iş insanlarını, kolay ulaşılabilir avukatlık hizmeti sayesinde bir araya getirebilecek. Bir yatırımcının yabancı bir ülkede yatırım yapabilmesinin ön şartı, o ülkenin hukuk düzeni hakkında kendisine yol gösterecek güvenilir kaynaklara, rehberlere sahip olmasıdır. Biz, işte bu hizmeti vermeyi talibiz. Bu dahil olan tüm ülkelerde daha fazla yatırım demek, bütün avukatlar için de daha fazla iş imkanı demek. Aynı zamanda, her birimizin ülkesinde, hukukun üstünlüğünün desteklenmesi, baroların ve avukatlık mesleğinin etkinliğinin arttırılması da yine bu birliktelik sayesinde sağlanabilecek. Sorunların ortak olduğu, çözümlerin de aslında ortak akılla, ortak şekilde üretilebileceği bu platformlarda görülecek."

- "Kararlılıkla yola çıkıyoruz"

TBB olarak daima yanlarında hissettikleri Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin desteği ile Türk dünyasını ve akraba ülkeleri bir araya getirmekten büyük kıvanç duyduklarını vurgulayan Feyzioğlu, "Özellikle Sayın Bakanımızın şahsında Sayın Başbakanımıza en derin teşekkürlerimi arz ediyorum. Bundan sonra da desteğini esirgemeyeceğini bilerek daha bir güvenle ve kararlılıkla yola çıkıyoruz." diye konuştu.

Konuşmasında, birliğin kurulmasına ilişkin çalışmaları için üye ülkelerin baro başkanlarına teşekkür eden Feyzioğlu, "Öyle büyük bir iş ki aslında, bugün biz bile ne yaptığımızın çok farkında değiliz. Sonuçlarını sanıyorum ileride, hatta belki daha ileriki nesillerde alacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, üye ülkelerin avukatlık örgütü temsilcileri tarafından birliğin kuruluşuna ilişkin imzalar atıldı.

- "Talep varsa basın açıklaması yaparız"

Öte yandan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, konferansın ardından bir gazetecinin, "Muammer Güler'le ilgili Hrant Dink cinayeti davasında dosya size gönderilmişti, İstanbul Başsavcılığı tarafından" sözleri üzerine, şöyle konuştu:

"Bu konuda şimdilik bir yorum yapmak istemiyorum. Yani yasal prosedür gereği neyse yasal işlemler, normal rutin bir şekilde kim hakkında olursa, konumu sıfatı ne olursa olsun başsavcılığımıza intikal ettiğinde, bizler, görevli olan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı arkadaşlarımız, yasal gereğini yerine getirmektedirler. Bunun için şimdi bir açıklama yapmaya gerek görmüyorum."

Gazetecinin, "Dosya, yaklaşık iki ya da üç senedir Yargıtay Başsavcılığında ve akıbetiyle ilgili hiçbir bilgi kamuoyuna yansımadı. O yüzden sordum" sözü üzerine Akarca, "Eğer böyle bir talep varsa, biz bununla ilgili arkadaşlarımıza söyleriz, bir basın açıklaması yaparlar." yanıtını verdi.

Selma Kasap

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber