Genç avukat adayı Selin Mirkelam'ın hukuk zaferi

Türkiye'de beyin göçünün önüne geçilmeye çalışılırken, bir yandan da bu 'göç'e kapı aralayan kimi durumlar da söz konusu. Selin Mirkelam, Saint Joseph Lisesi'ni birincilikle bitirdi; Sorbone Hukuk Fakültesi'ne kabul edildi. Ancak amacı Türkiye'de okumaktı. Vakıf üniversitesinin yaptığı iç sınava girdi. Notları yanlış okundu. Mirkelam dava açtı; eli boş döndü. Son sözü Anayasa Mahkemesi söyledi. AYM Mirkelam'ın adalete erişimin engellendiğine hükmetti 10 bin TL de manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2016 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genç avukat adayı Selin Mirkelam'ın hukuk zaferi

Şimdilerde 23 yaşında olan Selin Mirkelam'ın adliye koridorlarında gidip-gelen dosyasını 5 yıl önce girdiği bir sınava dayanıyor. Mirkelam, Saint Joseph Lisesi Türkçe-Matematik bölümünü birincilikle bitirdi. Mirkelam, Fransa'daki Sorbone Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kabul edildi.

SONUCU GÖRDÜ ŞOKE OLDU

Ancak Mirkelam'ın amacı Türkiye'deki iyi bir okulda okumaktı. Türkiye'nin en önde gelen üniversitelerinden birinin 29 Mayıs 2011'de yapılan iç sınavına katıldı. Mirkelam'ın sınavı iyi geçmişti; sonuçları da kontrol etti; sorularının çok büyük bir bölümünü doğru yanıtladığını gördü.

Mirkelam, istediği bölüme gireceğini düşünürken açıklanan puanı görünce şoke oldu. Mirkelam, duruma itiraz etti. Ancak sınav sonuç belgesinde puan

yazılmadığı için itirazı reddedildi.

İPTAL İÇİN DAVA AÇTI

Mirkelam, avukatı Gül Esen Mirkelam aracılığı ile dava açtı. Dava başvurusu Kocaeli 2. İdare Mahkemesi'ne yapıldı. Talep, ya sınavın iptali ya da, sınav sonucunun iptali yönünde oldu. Dava dilekçesi 1 Aralık 2011'de mahkemeye sunuldu. Dava başvurusunun İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne gönderilmesi istendi.

MAHKEME 'SÜRE AŞIMI' VAR DEDİ

Başvuru İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne geldi. Mahkeme, süre aşımı olduğu gerekçesi ile davayı reddetti. Oysa, dava başvurusu 1 Aralık günü yapılmasına rağmen, İstanbul'daki mahkemenin kayıtlarına 7 Aralık olarak girildi.Red kararı sonrası dosya Danıştay'a taşındı. Danıştay Sekizinci Daire, yerel mahkemenin verdiği ret kararını onadı. Karar düzeltme başvurusunda da sonuç değişmedi.

AYM'YE BAŞVURUDA BULUNDU

Mirkelam'ın dosyası bu kez AYM'ye taşındı. Eylül 2013'te yapılan bireysel başvuruyu değerlendiren AYM kararını verdi. AYM, Selin Mirkelam'ı haklı buldu.

MAHKEMEYE ERİŞİMİ ENGELLENDİ

Yüksek Mahkeme, Mirkelam'ın mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, yargılamanın yeniden yapılması için dosyanın İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne gönderilmesini isterken, Selin Mirkelam'a 10 bin TL de manevi tazminat ödenmesi kararı verdi.

Dava süreçleri devam ederken Selin Mirkelam, İstanbul'daki başka bir vakıf üniversitesini onur derecesi ile bitirdi. Mahkeme stajını tamamlayan Mirkelam şimdilerde avukatlık stajını yapıyor.

Dinçer GÖKÇE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber