Erdoğan, Vicdanlara seslenecek

İstanbul'da 23-24 Mayıs'ta gerçekleşecek Dünya İnsani Zirvesi'ne başkanlık edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorun çözmekten çok yeni dramlar yaratan uluslararası sistemdeki çarpıklığa dikkat çekecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Mayıs 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan, Vicdanlara seslenecek

MAHMUT GÜRER

Tüm ülkelerin ve uluslararası toplumun vicdanları ile yüzleşeceği en anlamlı zirve için geri sayım sürüyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) organizasyonunda düzenlenecek olan tarihin en büyük İnsanlık Zirvesi, 23-24 Mayıs'ta İstanbul'da toplanacak.

YENİ SİSTEM ÖNERECEK

Yaklaşık altı bin konuğun ağırlanacağı Zirvenin ev sahipliğini yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en fazla sığınmacıyı ağırlayan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak, tüm dünyaya çok önemli mesajlar verecek. Yaşanan dramlara sessiz kalınmasının "işlenen insanlık suçlarına ortak olmak" anlamına geldiğinin altını çizecek olan Erdoğan, daha önce BM Genel Kurulu'nda da dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" mesajını İstanbul Zirvesi'nde de yineleyecek. BM'nin tüm kararlarının, beş daimi üyenin (ABD, Rusya, İngiltere, Çin, Fransa) iki dudağının arasında olduğuna dikkat çekecek olan Erdoğan, BM misyonu ile bağdaşmayan, adaletsiz ve kabul edilemez bu sistemin mutlaka değiştirilmesi ve yerine daha "adil ve hızlı karar mekanizmaları kurulması" gerektiğine vurgu yapacak.

ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİSİ

Erdoğan'ın, terörün dini, dili, ırkı vatanı olmadığını ve tüm insanlığı hedef aldığını hatırlatacağı belirtiliyor. Uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekecek olan Erdoğan'ın, PKK ve PYD'ye yataklık eden ülkeleri "çifte standart" uygulamakla eleştireceği ifade ediliyor.

Kritik kararlar alınacak

Erdoğan'ın vereceği mesajlar arasında, "barış dini" olan İslam'a karşı giderek yükselen ve "İslamofobi" başlığının da yer alması bekleniyor. Erdoğan'ın, Müslümanları ötekileştiren "İslamofobi" yaklamışının, siyonizm, antisemitizm ve faşizim gibi "insanlık suçu" kapsamına alınmasını isteyecek.

Ülkeler taahütte bulunacak

İki gün sürecek olan BM İnsani Zirvesi'nde tüm ülkeler ve STK'lar, katıldıkları oturumlara göre projeler ve finansal kaynaklar konusunda taahütler verecekler. BM'nin yetkili kurumları tarafından kayıt altına alınacak olan taahütlerin, süreç içinde yerine getirilip getirilmediği takip edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber