Seçim göremeyen YSK Başkanı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli davasının görüşüleceği Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nde, başkanlık yarışı yapılıyor. Daire Başkanı Ramazan Yaman Taştan, yaş haddinden geçen günlerde emekli olmuştu. Daire başkanlığı seçiminde, önümüzdeki günlerde görev süresi bitecek olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Cengiz Erdoğan da yarışıyor. Aynı dairede üye olan Erdoğan, YSK tarihinde seçim görmeden görev süresi dolan ilk başkan unvanını kazanacak.

Yargıtay Konferans Salonu'nda önceki gün başlayan seçimde, Erdoğan ve diğer aday 5. Ceza Üyesi Ahmet Ceylani Tuğrul yeterli oyu alamadı. Seçimde Erdoğan 107, Tuğrul 104 oy alırken, 5 de boş oy çıktı. Seçime devam ediliyor.

Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde YSK Başkanlığı görevi sona eriyor. YSK'da Erdoğan'la birlikte başkanvekili Ahmet Hamdi Ünlü ile 4 üye Sami Koçak, Atalay Özdemir, Kenan Atasoy ve Canker Karaoğlu'nun görev süreleri de aynı tarihte bitiyor. Yargıtay ve Danıştay'da YSK'da görev süresi dolan üyelerin yerine bu ay içinde seçim yapılacak. Yeni üyeler seçildikten sonra da YSK'da başkan ve başkanvekili belirlenecek. YSK Başkanı Erdoğan, seçim görmeden görev süresi sona eren ilk başkan unvanını alacak. Şemdiye kadar seçimler normal zamanında yapılmadığı için YSK başkanlarının hemen hemen tümü bir genel seçim heyecanına tanık oldu. Ancak, ilk kez genel seçimler bu defa normal süresinde yapılacağı için YSK Başkanı Erdoğan, seçim heyecanı yaşamadan görevine veda edecek.

YSK 46 YAŞINDA

YSK, 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu ile kuruldu. 26 Nisan 1961 tarih ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da da yer aldı. 5545 sayılı Kanunla getirilen esaslar, bu kanunla da korundu.

16 Şubat 1950 tarih ve 5545 sayılı Kanun'un 120. maddesi, YSK'nın kurulunun kuruluş biçimini açıklıyor. Söz konusu 120. maddeye göre, YSK bir başkan ve altı üyeden oluşur. Altısı Yargıtay, beşi Danıştay genel kurullarının kendi üyeleri arasından gizli oyla on bir kişi seçilir. Bunlar gizli oy ve salt çoklukla aralarından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından kur'a ile ikişer üye yedek üyeliğe ayrılır. Başkan ve başkanvekilleri kur'aya girmezler.

17 Şubat 1954 tarihli, 6272 sayılı Kanunla yapılan bir değişiklikle; YSK'nın oluşum biçimi yeniden düzenlendi ve üye sayısı 10'a çıkarıldı. 17 Mayis 1979 Tarih ve 2234 Sayılı Kanun'la, 120. madde yeniden düzenlenerek, süresi biten YSK üyeleri yerine yenilerinin, her 2 yılda bir Ocak ayının ilk haftasında seçileceği belirtildi.

12 başkan 15 seçim gördü

Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) kanun gereği başkanlar 3'er yıllık sürelerle görev yapıyor. 1961 Anayasası ile kurulan YSK'da, şimdiye kadar Cengiz Erdoğan ile birlikte 12 başkan görev yaptı. Başkanlar içinde sadece Tufan Algan 3 dönem boyunca bu görevi sürdürdü. Algan, 8 yıllık görevi süresince 3 genel seçim heyecanı yaşarken, şimdiki başkan Erdoğan bu heyecanı yaşayamadan görevini tamamlıyor. Daha önce YSK'da üyelik de yapan Erdoğan'ın görevi önümüzdeki günlerde doluyor. Gelenek gereği YSK başkanlarının tümü, Yargıtay kontenjanından seçildi. 1961 Anayasası ile hizmete giren YSK'ya ilk başkan olarak Yargıtay kontenjanından yüksek kurula seçilen Recai Seçkin atandı. 1961'de göreve başlayan Seçkin, 1966'ya kadar görevde kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber