Performansa dayalı ücretten doktorlar karlı çıktı

Haber Giriş : 06 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan sağlık personeli, yaptığı işe göre döner sermaye payı almaya başladı. İlk ödemeler de geçen ay yapıldı.

Meslek odaları tarafından 'tıbbın ticarileşmesi' olarak değerlendiren sistemden doktorlar kârlı çıktı. Yeni başlatılan performansa dayalı döner sermaye uygulamasında ilk ödemeler geçen ay gerçekleştirildi. Buna göre uzman hekimler yaptıkları işe göre ortalama 1-2 milyar lira arasında para aldı. Bazı bölgelerde 6 milyar liranın üzerinde döner sermaye payı alan hekimler de oldu. Yardımcı sağlık personeli de 100-500 milyon lira arasında para aldı. Klinik şefleri, başhekimler ve yardımcıları gibi yönetici kadrolarında yer alan personel ise işleri gereği fazla hastaya bakamadıkları için düşük puan topladı. Bu nedenle hekimlere göre daha az pay aldı.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Pekcan Demiröz, sağlık personelinin puanlarını artırmak için daha fazla çalışmaya başladıklarını söyledi. Demiröz, hemen herkesin eski sisteme göre daha fazla döner sermaye payı elde ettiğini bildirdi. Tabip odaları yöneticileri, Sağlık Bakanlığı'nın yeni uygulamasını sağlığın ticari bir alan haline getirilmesinin bir adımı olarak görüyor. Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Selçuk Atalay, hekimlerin gelirlerinin döner sermaye ile değil maaş yoluyla artırılması gerektiğini ifade etti. Atalay, hekimlerin etik gereği karşılaştıkları bütün hastalara bakmak zorunda olduklarını belirterek, ?Bakarsan para alırsın, bakmazsan alamazsın yaklaşımı bizim için doğru değil.? dedi. Atalay, uygulamanın hastalar açısından da sakıncalar doğurabileceğine dikkat çekerek, ?Sağlık personeli daha fazla puan için gereksiz işlem yapmaya yönlendiriliyor.? diye konuştu. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Aydın, sistemdeki aksaklıkların zamanla giderileceğini söylerken, ?eşitsizlik' eleştirilerine ise ?Hekimlerden birisi daha fazla alırken, diğerinin daha az almasını bir problem olarak görmemek gerekir.? dedi. Aydın, hekimlerin yeni sistemde ticari düşünmeye sevk edildiği iddialarını da haksız buldu.

Performans sistemine göre; Sağlık Bakanlığı'na bağlı çalışan hekimlere, gerçekleştirdikleri ameliyat ve muayene gibi her türlü tıbbi işlem için önceden belirlenen oranlarda puan veriliyor. Hekimler, hastanenin döner sermaye gelirinden ay sonunda topladıkları puanlara göre pay alıyor. Ebe, hemşire, teknisyen gibi yardımcı sağlık personeli de görev yaptıkları kurumun genel performansına göre döner sermaye geliri elde ediyor. Ay boyunca toplam olarak daha çok iş yapan hastanelerin personeli daha fazla para almış oluyor. Bakanlığın 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin en önemli ayaklarından birini oluşturan sistem marttan itibaren Türkiye genelinde uygulamaya geçti. Eski sistemde hastanede biriken döner sermaye gelirleri, sağlık personeli arasında belirli usullere göre eşit biçimde dağıtılıyordu. Ancak hekimler en fazla resmi maaşı kadar döner sermaye payı alabiliyordu. Hastane çok yüksek gelir elde etse bile sağlık personeline maaşından daha fazlası ödenmiyordu. Bakanlık yeni düzenlemeyle hekimler için maaşının 3 katına kadar, bazı durumlarda da 6 katına kadar döner sermaye payı alabilme imkanı getirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber