MEB'in '3 yıllık liseli' çıkmazı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 09:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya koyduğu 4 yıllık lise eğitimini oturtmak, 3 yıllık sisteme ait öğrencileri sistem dışına çıkartmak için genelgelerle çözümler üretmeye devam ediyor. Bakanlık, okullara gönderdiği son genelgeyle 3 yıllık sistemin öğrencilerinin tüm sorumluluk sınavlarına girme hakları olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin yıllardır gündeminde olan ancak hem alt yapı hem de mevzuat eksiklikleri nedeniyle cesaret edilemeyen ancak AKP iktidarının 2005 yılının haziran ayında aldığı kararla 2005-2006 yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya koyduğu 4 yıllık lise sistemi nedeniyle yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 4 yıllık lise sistemi içine alamadığı eski 3 yıllık sistemdeki öğrenciler için ilk olarak 2005 yılında ?Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğiöne bir geçici madde ekledi. Maddeyle 2004-2005 Öğretim Yılında 10, 11 ve 12'nci sınıflarda öğrenim gören öğrencilerden alt sınıflarda sorumlu ders veya dersleri bulunanlara ?mezun oluncaya kadarö ikinci dönemin ilk haftası içinde yapılan sorumluluk sınavlarına girebilme hakkı tanındı.

?BAKAYAö SINIFLAR KURULDU

Bakanlık, daha önce sadece beklemeli durumdaki öğrencilerin yararlandığı ikinci dönemin ilk haftasındaki sorumluluk sınavlarına eski sistemdeki öğrencilere de vererek, bu öğrencileri bir an önce mezun etme yolunu oluştururken; 2006 yılının ekim ayında eski sistem öğrencilerinden, sorumluluk sınavlarında da başarılı olamayanlar için bir genelge çıkartmak zorunda kaldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla yayınlanan genelgeyle, 3 yıllık sistemin ?kalıntılarıö olarak değerlendirilebilecek öğrencilerden, başarısızlık ve devamsızlık sebebiyle sınıf tekrarı yapacak olanlar ve devam edeceği sınıf seviyesi bulunmayanların için okullarında en az 8 kişilik gruplar oluşturulması kararlaştırıldı. Özellikle velilerin ?çocuklarımız bakaya sınıflarda toplanıyorö tepkisine neden olan genelge kapsamında ayrıca 8 kişilik gruplar oluşmaması halinde bu öğrencilerin il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince kayıtları okullarında kalmak koşuluyla başka okullarda öğrenimlerini sürdürmeleri ya da istemeleri durumunda açık öğretim lisesinde öğrenim görebilecekleri ifade edilmişti.

3 YILLIK SİSTEM ÖĞRENCİLERİNİ SINAVLARA ALIN HATIRLATMASI

Milli Eğitim Bakanlığı, son olarak 7 Şubat 2007 tarihinde Müsteşar Necat Birinci imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine yolladığı genelgede, söz konusu öğrencilerin ikinci dönemin ilk haftasında gerçekleştirilecek sorumluluk sınavına alınması hatırlatmasında bulundu. Genelgede, 3 yıllık sistem öğrencilerinin dönem ders kesiminde ve yeni ders yılının başlamasından bir hafta önce bitecek şekilde yapılan iki sorumluluk sınavına da alınacağı vurgulandı.

OKULLARIN AÇILIŞINA 5 GÜN KALA ÇIKAN GENELGEYE TEPKİ

Öte yandan Bakanlığın okulların açılışına 5 gün kala genelgeyi yayımlaması tepkilere neden oldu. Eğitimciler, 5 günlük sürede hazırlanılması istenilen genelgenin, sınavların düzenli yapılmasını zorlaştıracağına dikkat çekerken, 2005 yılında çıkartılan yönetmelik değişikliğiyle bazı öğrencilerin sorumlu ders sayısının 20-25 bulduğunu kaydetti. Uygulamanın, çok sayıda sorumlu dersi bulunan öğrenciler için sınavlarda başarılı olmayı imkansızlaştırdığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber