TSK mallarının denetlenmesinde MSB ve Sayıştay arasında ilk anlaşmazlık patlak verdi

Haber Giriş : 13 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetlerinin mallarının denetlenmesi konusunda Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile Sayıştay arasında ilk anlaşmazlık patlak verdi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın Genelkurmay'ın görüşünü alarak hazırladığı yönetmelik taslağını Sayıştay'ın ?Kanuna aykırı, Sayıştay dışlanıyor' diye geri çevirdiği ortaya çıktı.

Hükümet 7 Ağustos 2003'te yürürlüğe giren 7. uyum paketiyle askeri mallara denetim yolunu açmış ve bu konuda ?gizli' gizlilik dereceli yönetmelik hazırlanması öngörülmüştü. Yönetmeliğin, MSB tarafından Genelkurmay ve Sayıştay'ın görüşü alınarak hazırlanması kararlaştırılmıştı. Genel Kurul'da yönetmelik taslağının görüşüldüğü oturumda, düzenlemenin, dayandığı yasaya aykırı ve Sayıştay'ı dışlar nitelikte olduğu dile getirildi, ?olumsuz' görüş bildirilmesi yolunda karar verildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in önünde bekleyen pakette ise Anayasa'nın Sayıştay'ın görevlerini düzenleyen 160. maddesinde değişiklik yapılıyor ve askeri malların denetimine ilişkin ?Gizlilik esaslarına göre kanunla düzenlenmesi' istisnası kaldırılıyor. Bu değişikliğin yürürlüğe girmesiyle, ?gizliliğin' Anayasal dayanağının ortadan kalkacağı ve Sayıştay'ın askeri hesaplar gibi askeri malları da doğrudan denetim yolunun açılacağı bildirildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber