İstanbul'un trafiği, Londra gibi yönetilecek! Güzergâh, cep telefonundan öğrenilebilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, trafik denetleme yetkisinin yerelleşmesinden yana olduklarını ve İstanbul'un trafiğini yönetmeye hazırlandıklarını söyledi.

Topbaş, belediyenin Merter'deki binasına kurulan ?Trafik Kontrol Merkezi?nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında, İstanbul'un en önemli sorununun trafik olduğunu ifade etti.

İstanbul'da her gün trafikteki araç ve insan sayısında artış yaşandığını dile getiren Topbaş, son 3 yılda kentte 520 bin yeni aracın trafiğe girdiğini ve 1 milyon insan artışı yaşandığını anlattı.

Topbaş, yaşanan ekonomik gelişmelerle vatandaşların kent içi hareketliliğinin de arttığını kaydederek, İstanbul'da 15 milyon kişinin hareketliliğinin yaşandığını söyledi.

Trafikte fiziki imkanlar ne kadar geliştirilirse geliştirilsin denetim ve yönetimin de çok önemli olduğunu vurgulayan Topbaş, trafiği tek bir merkezden yönetmek için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Topbaş, Londra Belediyesi ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde çalıştıklarını kaydederek, Trafik Kontrol Merkezi'nde 3 yıl önce 10 olan kamera sayısını 115'e çıkardıklarını dile getirdi.

?Kent içi trafiği 115 noktaya kurduğumuz kameralarla izliyoruz? diyen Topbaş, bu sayıyı süratle artıracaklarını ve 250-500'e kadar çıkaracaklarını belirtti.

TRAFİK DENETİMİNİN YERELLEŞMESİ

?Trafik denetleme yetkisinin yerelleşmesinden yanayız? diye konuşan Topbaş, bu konuya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da olumlu baktığını, konuya ilişkin yasal düzenlemenin de Meclis'ten çıkacağını umduklarını anlattı.

Trafik kameralarıyla trafiğin yoğunluğunu, akışkanlığını, kural ihlali yapan araçları belirleyeceklerini anlatan Topbaş, ölçüm sistemiyle de ana arterlerdeki hareketliliği tespit ettiklerini ve mesaj panolarıyla durumun araç sürücülerine bildirileceğini dile getirdi.

CEP TELEFONLARINDAN GİDİLECEK YOLA KARAR VERİLECEK

Belediye elemanlarınca hazırlanan sisteme de dikkati çeken Topbaş, ?Hazırlanan sistemle cep telefonları ekranlarından trafik yoğunluğunu görme imkanı getirildi. İsteyen herkes cep telefonundan bulunduğu noktayı kodlayıp, gitmek istediği yeri belirtecek. Sistem ise en kısa zamanda mı, yoksa en kısa yoldan mı gitme tercihini sunacak. Buna göre karar vereceksiniz. Bu sitem şu an test aşamasında, 1-2 ay içinde İstanbulluların hizmetine girecek? diye konuştu.

Sistem devreye girdiğinde vatandaşlara, araçlarıyla doğru yol tercihi yapma imkanı verileceğini anlatan Topbaş, ?Navigasyon için alt yapıyı tamamladık. Ayrıca her cep telefonu da navigasyon gibi olacak? dedi.

Topbaş, bu sistemin de özel şirketlerce yapılacağını dile getirerek, dünyada örneği çok az olan ileri teknoloji kullandıklarını da söyledi.

İHLALLER EMNİYETE BİLDİRİLİYOR

?Kırmızı ışıkta geçme ya da emniyet şeridini kullanma gibi trafik ihlallerini kameralarla tespit edip araçların plakalarının fotoğraflarını çekip ceza yazılması için emniyete bildiriyoruz? diyen Topbaş, bu sistemin de uygulanmaya başladığını, şu an için bazı caddelerde devam eden uygulamanın genişleyerek devam edeceğini anlattı.

Topbaş, plakaların kameralardan daha iyi okunması amacıyla Japonya'dan getirtilen plaka örneğini de basına göstererek, ayrıca yanlış park ve şerit ihlali gibi durumlarda da yapılan fotoğraflı tespitlerin ilgili yerlere iletileceğini kaydetti.

Sürücülerin elektronik denetleme sistemi yapılan yerlere konulacak tabelalarla uyarılacağını da ifade eden Topbaş, ikaz olduğu halde kurallara uymayan araçlara, çekilen fotoğraflarla ceza yazılacağını da belirtti.

Topbaş, trafik sinyalizasyonlarının da akıllı hale getirildiğini, yaya ya da araç yoğunluğuna göre ışık sürelerinin değiştirileceğini anlattı.

ŞANTİYELERDEKİ KAZALAR

Devam eden yol inşaatı şantiyelerinde meydana gelen trafik kazaları haberlerini de anımsatan Topbaş, şehir içi trafiğin belli bir hız sınırında olması gerektiğini, kazalarda ise araçların 120-130 kilometre gibi hızlarda olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Topbaş, bu arada yol çalışmaları yapan firmaların şehir şantiyeciliğine uymadıklarının da görüldüğünü dile getirerek, bu işi bilen, trafiği yönlendirecek ekipleri belediyenin oluşturacağını ifade etti.

Kadir Topbaş, bu iş için yetiştirilen elemanı da özel ışıklı kıyafetiyle basına tanıttı.

İstanbul'da trafik erişimini en iyi noktaya getirmek için sistemi dünya standartlarına getirmeye çalıştıklarını belirten Topbaş, ayrıca İstanbul'da belli bir zaman diliminde trafiği ve olağanüstü durumları bildirecek bir radyo sistemi kuracaklarını, bu radyonun kentte hizmet veren tüm radyolara aynı saatte girerek yayın yapacağını anlattı.

YASAL DÜZENLEMEYE HAZIRLIK

Topbaş, İstanbul'da kent içi trafiğin yerelleşmesi için ısrarlı olduklarına işaret ederek, ?İstanbul'da trafiği yönetmek için altyapıyı hızlı şekilde hazırlıyoruz. Yasal düzenleme yapıldığında boşluk yaşanmasın diye çalışmalarımızı yapıyoruz? dedi.

Trafik polislerinin konumunun ise yasada belirleneceğini ifade eden Topbaş, gelişmiş kentlerde olduğu gibi İstanbul'da da trafikte yerel kolluk kuvvetlerinin olması gerektiğini dile getirdi.

Topbaş, İstanbul'un trafiğini yönetmeye hazır olduklarını da belirterek, trafiğin düzenlenmesinde fiziki altyapının yanı sıra denetim ve kenti iyi kullanmanın da önemli olduğunu söyledi.

?Sistem için şu ana kadar 70-80 milyon dolar harcandı? diyen Topbaş, bu rakamın 100 milyon dolara da çıkabileceğini kaydetti.

Topbaş ayrıca ?444 4 154? numaralı çağrı merkezinin İstanbullulara trafikle ilgili 24 saat bilgi verdiğini de anımsattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber