Yargıç'a başörtüsü vetosu mu?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Mart 2007 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yaklaşık 9 yıldır görev yapan Türk yargıç Rıza Türmen'in görev süresi önümüzdeki kasım ayında doluyor. AİHM'de Türkiye'nin yargıç kontenjanının doldurulması için izlenen yönteme göre, Türkiye'nin 3 ismin yer aldığı resmi adaylarını bildirmesi gerekiyor. Bu adaylar önce seçimi yapacak olan Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi'nin ilgili komitesinde mülakata alınıyor. Yapılan bu mülakatların ardından assamble üyesi parlamenterler, AİHM'de Türkiye'yi temsil edecek yargıcı seçiyor. Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı Rıza Türmen, Başbakanlık İnsan Hakları Merkezi Başkanı Vahit Bıçakçı ile İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Durmuş Tezcan'ın adlarının yer aldığı resmi adaylarının listesini Avrupa Konseyi'ne gönderdi. Ancak bir süre önce altında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün imzasının bulunduğu bu liste geri çekildi. Ve Avrupa Konseyi'ne 3 yeni adayın ismin yer aldı yeni liste gönderildi. Yeni listede yer alan isimler şunlar:

* Prof. Ruşen Ergeç: Brüksel Üniversitesi öğretim üyesi. İdare hukuku ve insan hakları uzmanı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın danışmanı.

* Prof. Mustafa Erdoğan: Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi. Anayasa Hukuku uzmanı. İkinci Cumhuriyetçi çizginin önemli ideologlarından. Star Gazetesi yazarı

* Prof. Arzu Oğuz: AÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi. Ankara Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü.

Liste niye değişti?

Türmen'in, AİHM'nin Leyla Şahin kararında türban yasağının sürmesi yönünde oy kullanması ve RP'nin kapatılmasına ilişkin davada da kapatma yönünde oy vermesinin AKP hükümetinden ?veto? almasında etkili olduğu öne sürülürken, listenin ?bazı bakanlardan gelen talep üzerine? değiştiği iddia edildi. Bir diğer iddia ise, Vakit Gazetesi'nde bir süre önce çıkan, ?Rıza Türmen mi sakın ha? başlıklı haberin, hükümet üzerinde etkili olduğu yönünde.

Mustafa Erdoğan hakkında davalar açıldı

Dışişleri Bakanlığı'nın Strasbourg'a gönderdiği son listede yer alan adaylardan Prof. Mustafa Erdoğan, bir dönem Zaman Gazetesi'nde de yazılar yazdı. Erdoğan, Abant Platformu toplantılarının da katılımcılarından.

* Erdoğan hakkında Ocak 2002'de Anayasa Mahkemesi tarafından 5 ayrı dava açıldı. Bunlardan biri, FP'ni kapatma kararını hukuka aykırı bularak Anayasa Mahkemesi üyelerini eleştirmesinden dolayı açılan 5 milyarlık tazminat davasıydı.

* Konya'da 1998'de yaptığı ?Cumhursuz Cumhuriyet? başlıklı konuşması ve bu konuşmanın günlük gazetede yayınlanan metni nedeniyle de Erdoğan hakkında TCK'nın 159. maddesinden toplam 12 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

* 1999 seçimleri öncesinde ?Seçimlere Sıkıyönetim? başlığını taşıyan bir yazıda o sırada yayınlanan Başbakanlık genelgesinin hukuka aykırı bir biçimde seçimlere müdahale niteliği taşıdığını yazdığı için yine TCK 159'a göre mahkemelik oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber