Sosyal güvenlik reformu için ikinci kez erteleme sinyali

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Mart 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun 1 Temmuz'a yetişmesi konusunda henüz verilmiş bir karar olmadığını belirterek, "Reforma dört yıl emek vermiş biri olarak bir an önce hayata geçmesini isterim. Yetişmezse bunun ertelenmesini doğal karşılamak lazım" dedi.

Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Projesi (KADİM) çerçevesinde düzenlenen toplantıya gelişinde, soruları yanıtlayan Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformu yapma konusundaki iradelerinden sapmanın söz konusu olmadığını söyledi. Başesgioğlu, "Hükümet, bu reformun bütün zorluklarına, bütün siyasal risklerine karşı, hayata geçirme konusunda büyük bir gayret sarf etmiştir ve bunda da büyük ölçüde başarılı olmuştur. Reformun şu anda bence yüzde 50'si gerçekleşmiş durumdadır. Kurumsal yapı gerçekleşmiştir, genel sağlık sigortasının standartları belirlenmiştir" diye konuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da 1 Temmuz'a kadar Anayasa Mahkemesi kararları dikkate alınarak değişiklik yapmaya çalışacaklarını açıkladı.

'Geçiştirmek istemiyoruz'

Anayasa Mahkemesi'nin kısmi iptali nedeniyle, yasanın yürürlük tarihini zorunlu olarak ertelediklerini ifade eden Başesgioğlu, hükümetin reformu gerçekleştirme konusundaki iradesine rağmen, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri dolayısıyla Meclis'in yasama takviminde sıkışmanın söz konusu olduğuna işaret edip şunları söyledi:

"Bu şekilde kapsamlı bir reformun parlamentoda görüşülüp görüşülmeyeceği konusunda sıkıntı söz konusu. Yetişirse bunu çıkaracağız. Yetişmezse de ertelenmesini doğal karşılamak lazım. Reformu, içeriğini boşaltmadan gerçekleştirmek istiyoruz. Sadece 'Reform yapıldı' denilsin diye, geçiştirme niyetimiz yok."

Başesgioğlu, Türkiye'nin bu yıl sadece 50 milyar YTL emekli aylığı ödeyeceğini, 7 milyon 800 bin emeklinin her geçen gün arttığına işaret ederek, reformun zorunlu olduğunu söyledi.

'Kesin tarih yok'

Reformun yürürlük tarihi konusunda kesin bir karar vermenin kolay olmadığını ve çalışmaların sürdüğünü söyleyen Başesgioğlu, yasanın yürürlüğü konusunda "Tarih nedir diye sorarsanız, onu açıkçası şu anda ben de göremiyorum. Sayın Babacan'a da diğer arkadaşlarımıza da anlattığımız budur" diye konuştu. Başesgioğlu, şunları söyledi:

"1 Temmuz'a yetişmesi konusunda henüz verilmiş karar söz konusu değil. Ama çalışıyoruz. Meclis'in yasama takvimi çok sıkışık. Gerçekçi olmamız lazım. Onun için bunu hassasiyetle telaffuz ediyorum. Yetişirse, biz de bir an önce hayata geçmesini isteriz. Reforma dört yıl emek vermiş biri olarak bir an önce hayata geçmesini ben de isterim. Ama yetişmezse de bunun ertelenmesini doğal karşılamak lazım."

'IMF için sorun olmaz'

Başesgioğlu, IMF açısından sorun yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna

"Toplantının son bölümünü sayın Babacan bağladı. Sosyal güvenliğin yasalaşma planında bir sorun olacağını, bizim açımızdan da IMF açısından da zannetmiyorum" yanıtını verdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun istihdamla ilgili önerilerinin hatırlatılması üzerine Başesgioğlu, istihdam paketi üzerinde çalıştıklarını, olabilirliğini gördükleri her öneriyi değerlendireeklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber