OKS kalktı, şimdi de öğretmenler streste...

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 22 Mart 2007 06:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İSTANBUL - Ekber Işık, sosyal bilgiler öğretmeni olmasına karşın yıllardır dersler boş geçmesin diye trafik, inkılap tarihi, vatandaşlık derslerine de giriyor. Ona göre branşı dışındaki derslere giren öğretmenler, her zaman yüksek not veriyor çünkü kendi alanı olmayan bir konuda öğrenciye haksızlık yapmak istemiyor.

OKS'nin yerine gelen sistemde ders notlarının liseye girişte etkili olacağını hatırlatan Işık'ın aklındaki soru şu: "Bu gibi durumlarda not değerlendirmesi ne kadar objektif olabilir?' Bu soru, liseye girişte yeni sisteme dair öğretmenlerin aklına takılan sorulardan sadece biri.

Cumhuriyet İlköğretim Okulu sosyal bilgiler öğretmeni Ekber Işık: Velilerin kaba ya da psikolojik şiddetiyle de karşı karşıya gelebiliriz. Bu konuda duygusal davranıp yüksek not veren arkadaşlar çıkacaktır. Veliler, çocuklarına yüksek not verilmesi için hediyelerle öğretmenleri etkilemeye çalışabilir. Yoksulluk sınırındaki öğretmen buna 'Hayır' diyebilir mi bilmiyorum. Sosyal bilgiler öğretmeni olmama rağmen inkılap tarihinden Türkçeye kadar birçok derse girdim. Branşı olmadığı halde o derse giren öğretmenlerin notlarına bakın, hepsi dört ya da beştir. Çünkü öğretmen 'Bu ders benim alanım değil. Öğrenciye haksızlık olmasın, yüksek not vereyim' diyor. Öğretmen açığı olan çok okul var. Bu durumda öğretmenin notları ne kadar objektif olabilir? Öte yandan sözleşmeli öğretmenler de iş güvencesi olmayarak çalışıyor. 'Bir yıl buradayım sonra olmayabilirim' diye düşündüğü için öğrenciyi kolluyor.

Batman Eğitim-Sen Şube Başkanı ve 17 yıllık ilköğretim sınıf öğretmeni Aziz Aksın: Sistemin bir sınavdan kurtarılması olumlu. Ancak bölgelerarası dengesizlikler söz konusu. Kırsal kesimdeki öğrencilerin aldığı notlar, şehirlerdekiyle aynı değil. Öğrenciler arasında adaletsizlikler olacak. Burdaki çocuklar eğitim-öğretime eksilerle başlar. Öte yandan buralarda hep stajyer öğretmenler var. Onlar da müdürlerin etkisinde kalıyor. Baskı altında hissedip not şişirme ihtimalleri olur. Veliler de öğretmenleri zorlamaya çalışacak. Veli torpili Güneydoğu'da etkisini daha çok gösterebilir. Örneğin milletvekillerinin yakınları burada etkili olabilir. Sıfır çeken okullar not şişirir. Sistem olumlu ama altyapı yok.

Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı ve 28 yıllık fen bilgisi öğretmeni Nihat Dede: Bu sistemle dershaneye bağımlılık azalacak diyorlar ama bence daha da artacak. Öğrenciler seviye belirleme sınavlarına 4. ve 5. sınıftan itibaren hazırlanmaya başlayıp dershaneye gidecek. Özel ders piyasası hareketlenecek. Ayrıca öğretmenler notu silah olarak kullanacak. Veli ve öğretmen karşı karşıya gelecek, araya hediyeler girince sorun çözülecek.

Bahçeşehir Eğitim Kurumları Yabancı Diller Koordinatörü Gülfem Aslan: Yeni sistem daha fazla modernleşme ve iyileştirme getiriyor. Sınavı kazanmak artık bir güne bağlı değil. Fikir olarak çok güzel. İngiltere'de de bu model uygulanıyor. Altyapısını çok fazla doldurmadan büyük bir adım attık, boşluğa düşebiliriz diye korkuyorum. Sistemin velilere de anlatılması lazım. Veliler not dilenirse, 'Çocuğumun geleceğiyle oynuyorsun' derse diye ciddi kaygılarım var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber