Bank Asya'nın avukatı 171 bin kez Bylock'a girmiş

FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Bank Asya Ortakları avukatı Süleyman Taşbaş, Bylock'a 171 bin 647 kez erişim sağladığı ortaya çıktı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2017 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bank Asya'nın avukatı 171 bin kez Bylock'a girmiş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Bank Asya Ortakları avukatı Süleyman Taşbaş hakkında örgütün avukatlık yapılanmasında yönetici olduğu iddiasıyla ''silahlı terör örgütü yöneticisi'' olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, şüphelinin örgütün şifreli mesajlaşma programı Bylock'a 171 bin 647 kez erişim sağladığı, Bank Asya hesabında 2014 yılından sonra 1 milyon 400 bin TL üzerinde artış olduğu belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar bürosunca, FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 5 Kasım 2016'da tutuklanan Bank Asya Ortakları avukatı Süleyman Taşbaş hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda Başsavcıvekili Hasan Yılmaz tarafından hazırlanan 100 sayfalık iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi ile FETÖ'nün eylemleri ve avukatlık yapılanmasına ilişkin bilgilere yer verildi.

Şüpheli avukat Taşbaş hakkında örgüt üyeliğine ilişkin delillere yer verilen iddianamede, Twitter sosyal paylasım platformunda @bankasyaortak isimli kullanıcı adıyla bir hesap acıldıgı ve bahse konu hesabın şüpheli tarafından kullanıldıgı ve FETO/PDY silahlı teror orgutunun propagandasını yaptıgı belirtilerek, yaptığı paylaşımlar ile basın açıklamalarına yer verildi.

İddianamede, örgüt elebaşısı Gülen'in kamuoyuna 2014 yılında yansıyan "Bank Asya'ya para yatırın" talimatının ardından suphelinin bu talimat dogrultusunda Bank Asya'ya para yatırıp yatırmadıgı, hesabında artıs olup olmadıgı yonunde yapılan arastırmada, banka hesabında 15 Kasım 2014 sonrası hesabında 1 milyon 400 bin TL uzerinde artıs oldugunun tespit edildiği vurgulandı.

Şüphelinin söz konusu hesabına para gönderenlerin büyük bir kısmı hakkında FETÖ'den soruşturma veya dava açıldığı anımsatılan iddianamede, FETÖ'ye iltisaklı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Surat Basım Yayın Reklamcılık Ve Egitim Aracları Sanayii Ticaret Anonim Sirketinin şüpheli Taşbaş'a 2015 yılında 19 islem ile toplamda 937 bin 511 TL para gonderdiği belirtildi.

Kaynak Holdinge kayyum atanan Imran Okumus'un bir gazetede 20 Ocak 2016 yılında çıkan röportajına yer verilen iddianamede, Okumuş'un ''...Avukat Suleyman Tasbas'a da 2015'te 1 milyon 55 bin lira para odendi. Oysaki Tasbas'ın, 2015'te Kaynak Holding adına yuruttugu hicbir dava yok. Bu paraların, avukatlar uzerinden baska yerlere aktarıldıgı dusunuluyor.'' şeklinde beyanın bulunduğuna yer verildi.

Şupheli Taşbaş'ın Bylock programını kullanmadıgını beyan ettiği ancak suphelinin kullanımında bulunan telefonu ile söz konusu programın serverına erisimi olup olmadıgına dair inceleme yapıldığı anlatılan iddianamede, inceleme sonucunda şuphelinin ilkin 27 Ağustos 2014 tarihinden itibaren FETO'nün Bylock programı icin kiraladıgı serverlarına toplam 171 bin 647 kez erisim yaptıgının tespit edildigi vurgulandı.

İddianamede, şüpheli Taşbaş hakkında diğer FETÖ şüphelisi avukatlar ile bir kısım tanıkların ifadelere de yer verildi.

Beyanları ''etkin pişmanlık'' kapsamında değil

Şüphelinin ifadesine yer verilen iddianamede, şüphelinin ilk başta hiçbir suçlamayı kabul etmediği ancak tutuklandıktan sonra şüphelinin müracaat ederek örgütün yapılanmasına ilişkin beyanda bulunduğuna dikkat çekilerek, ''Her ne kadar supheli cumhuriyet bassavcılıgımıza ek muracaatında yapılanma icerisinde bir kısım kisilere iliskin beyan ve acıklamalarda bulunmus ise de ismini bildirdigi suphelinin coguna yakınının Bylock kriptografik iletisim sistemini kullandıklarının belirlenmesi nedeniyle zaten tespit edildigi, diger kisilerin tamamının da yakalanan ve hakkında sorusturma yurutulen kisiler oldugu, bildirdigi isimlerin tamamının yakınının kamuoyunca takip edilen kisiler oldugu'' ifadesine yer verildi.

İddianamede, suphelinin orgut yapılanmasındaki etkinligi dikkate alındıgında, FETO/PDY'nin karanlık gizli kalmıs stratejik eylem ve islemlerine iliskin sorusturmanın genisletilmesine ve detaylandırılmasına yonelik hicbir acıklama yapmadıgı belirtilerek, bu yapılanmanın kumpas ve manipulasyon niteligindeki eylem ve faaliyetlerine dair beyan ve acıklamalarda bulunmadıgı, cok yogun olarak Bylock'u kullanmasına ragmen inkarda bulunarak kimlerle iletisim kurdugunu belirtmemis oldugu hususları dikkate alındıgında suphelinin bu beyanlarının etkin pismanlık niteliginde olmadıgı kanaatine varıldığı kaydedildi.

Turkiye Cumhuriyeti Devletinin anayasal duzenini cebir, siddet ve diger illegal yontemlerle ele gecirmeyi amac edinen FETO/PDY yapılanmasının bu islem ve faaliyetleri hukuki gorunum altında yapılıyormus izlenimi vermek ve mesrulastırmak amacıyla yargı alanında ve hasseten de avukatlık alanında yapılandıgı anlatılan iddianamede, orgut yapılanması acısından onemli stratejik operasyonlar, sorusturmalar ve algı sureclerinde avukatlık yapılanmasının cok etkin rol oynadıgı vurgulandı.

Bu kapsamda supheli Suleyman Tasbas'ın FETO/PDY'nin finansmanını saglayan Bank Asya'ya yasal zeminde yapılan islem ve arastırmalar surecinde aleyhe kamuoyu olusturulmasına yonelik beyanlarının bulunduğu, yine Ergenekon sorusturma ve kovusturma sureclerinde FETO'nün olusturmak istedigi algı ile uyumlu beyan ve acıklamalarda bulunduğu anlatılan iddianamede, 4 Ekim 2012'de silahlı saldırıya uğrayan Asuman Akca'nın DHKP/C silahlı teror orgutu adına oldurulmesi surecinde hic ilgi ve irtibatı olmadıgı ve bu oldurmeye tesebbusu eyleminin FETO/PDY'nin tasarlayıp yonettigi, söz konusu saldırının suphelisi Selcuk Aymaz'ın avukatlığını tespit edilemeyen bir sekilde aniden ustlenmis olduğu kaydedildi.

İddianamede, ''FETO/PDY avukatlık yapılanmasında en etkin olan suphelilerle ve kisilerle yuzlerce kez irtibat kurması, Bylock kriptografik iletisim sistemini cok etkin ve yogun bir sekilde kullandıgının tespit edilmis olması, Bank Asya'da yuklu miktarda hesabının bulunması, STV ve diger FETO/PDY kanallarının Dijitürk platformdan cıkartılması sonrası var olan üyeliğini iptal ettirmesi hususları bir butun olarak degerlendirildiginde, suphelinin FETO/PDY'nin avukatlık yapılanmasında yonetici konumda bulunduğu anlaşılmıştır.'' değerlendirmesine yer verildi.

Şüpheli Taşbaş hakkında ''silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'' suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından onaylanarak İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Muhammed Enes Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber