Esnafa göre seçimden koalisyon hükümeti çıkacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye 16 Mayıs'da Çankaya Köşkü'ne çıkacak ismi tartışırken, esnaf ve tüccar çifte seçim yılında istikrarın bozulacağını düşünüyor. Ankara Ticaret Odası'nın anketine göre, esnaf ve tüccar, sandıktan koalisyon hükümetinin çıkmasını bekliyor.

Ankete katılanların yüzde 60.6'sı milletvekili genel seçimleri sonucu ortaya çıkacak siyasi tablonun koalisyon hükümeti olacağını düşünüyor.

ATO, Akademetre Araştırma Şirketi'ne yaptırdığı ?Ticaret Sektörü Ekonomik ve Siyasi Durum Analizi? anketinin, seçimler ve hükümetin ekonomi politikalarına ilişkin ikinci bölümünü açıkladı. ATO'ya kayıtlı 2 bin 360 işyerinde yapılan anket, piyasalarda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ekonomik ve siyasi istikrarı, toplumsal huzuru bozacağı endişesinin yaşandığını ortaya koydu.

SEÇİMLER EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLER

Ankete katılanların yüzde 43.6'sı Cumhurbaşkanlığı seçiminin ekonomik istikrarı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Yüzde 4.2'si ?çok olumsuz etkiler? derken olumlu etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 10.3 oldu. Ankete katılanlar, Cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi istikrarı nasıl etkileyeceği sorusuna da benzer yanıtlar verdi. Siyasi istikrarın olumsuz etkileneceğini düşünlerin oranı yüzde 43.4, ?çok olumsuz etkileneceğini? öngörenlerin oranı yüzde 4.8, ?Olumlu etkileneceğini belirtenlerin oranı da yüzde 10.3 oldu.

TOPLUMSAL HUZUR BOZULUR

Cumhurbaşkanlığı seçiminin toplumsal huzuru olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı 42.5 olurken, yüzde 33.5'i de ?ne olumsuz ne olumlu etkiler? görüşü bildirdi. Bu arada, ?Milletvekili seçimleri ekonomik istikrarı olumlu etkiler? diyenlerin oranı 14.4, olumsuz etkileyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 42.9 olarak saptandı. Milletvekili seçimlerinin siyasi istikrara etkileri konusunda ?olumlu olur? diyenler ankete katılanların yüzde 14.5'ini oluşturuyor. Olumsuz etkileneceği kanaatini taşıyanların oranı ise yüzde 41.8.

HÜKÜMETİN KARNESİ

Anket sonuçlarına göre, Hükümet en başarılı özelleştirme para politikaları konusunda başarılı çıktı. Katılımcıların yüzde 22'si özelleştirme konusunda, yüzde 21.6'sı da para politikası konusunda başarılı buldu. ?Kredi faizlerinin düşürülmesi konusunda hükümet başarılı? diyenler ankete katılanların yüzde 21.5'ini oluştururken, bütçe açığının kontrol altına alınması konusunda başarı sağlandığını düşünenlerin oranı yüzde 21.4 oldu. Ankete katılanların yüzde 20.5'i ise mali disiplinin sağlandığı kanaatini taşıyor.

VERGİDE SINIFTA KALDI

Hükümet, en düşük notları vergi konusunda aldı. Ankete katılanların yüzde 53.5'i vergi adaletinin sağlanması, yüzde 53.3'ü de vergi maliyetlerinin azaltılması konusunda hükümete kırık not verdi. Hükümeti yolsuzların ve rüşvetin önlenmesi konusunda başarısız bulan işletmelerin oranı da bir hayli yüksek. Deneklerin yüzde 51.3'ü yolsuzlukların önlenmesi, yüzde 49.6'sı da rüşvetin önlenmesi konusunda hükümetin başarı sağlayamadığını düşünüyor. Yoksullukla mücadeleyi başarısız bulanların oranı yüzde 49.4 iken sosyal güvenlik yükünün azaltılması konusunda kırık not verenler, ankete katılanların yüzde 48.9'unu oluşturdu. Yüzde 47.5'i de kayıt dışı ekonomiyle mücadelede hükümeti başarısız buldu.

KOALİSYON BEKLENTİSİ

Esnaf ve tüccar, sandıktan koalisyon hükümetinin çıkmasını bekliyor. Ankete katılanların yüzde 60.6'sı milletvekili genel seçimleri sonucu ortaya çıkacak siyasi tablonun koalisyon hükümeti olacağını düşünüyor. Genel seçimlerden tek parti iktidarı çıkacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 38.9'da kaldı.

DÖRT PARTİ BARAJI GEÇER

Anket sonuçlarına göre, esnaf ve tüccar AKP, CHP, DYP ve MHP'nin barajı aşacağına inanıyor. AKP'nin ve CHP'nin barajı aşacağını söyleyenlerin oranı sırasıyla yüzde 90.9 ve yüzde 82.8 oldu. DYP'nin seçim barajını aşacağını düşünenlerin oranı yüzde 58.8'ken, MHP için bu oran yüzde 55.8'de kaldı. Ankete katılanların yüzde 12.8'i ANAP'ın, yüzde 7.5'i DSP'nin, yüzde 3.2'si de Genç Parti'nin milletvekili genel seçimlerinde barajı aşacak kadar oy alacağını düşünüyor.

AYGÜN: KAZASIZ BELASIZ ATLATILMALI

Ankete ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanın Sinan Aygün, ?Piyasalar Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazasız belasız atlatılmasını bekliyor? dedi. Tüccarın yarıya yakınının siyasi ve ekonomik istikrarın, toplumsal huzurun bozulacağından endişe duyduğunu belirten Aygün, şunları söyledi:

?Türkiye 6 ay arayla iki önemli seçim yaşayacak. Ekonomi zaten büyük bir durgunluk içinde? Tüccar, seçimler nedeniyle durgunluğun artmasından, istikrarın bozulmasından korkuyor. Bu uzun süreçte devletin çarklarının, hiç seçim olmayacakmış gibi dönmesini istiyoruz. Seçimler demokrasinin bir gereğidir. Bu gerekliliğin demokrasiye yakışır bir olgunlukla, toplumu gerilime sürüklemeyecek şekilde yerine getirilmesi gerekir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber