Diyabet 240 milyon kişi etkiliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilimadamları, diyabetin yaygınlaşmasının önlenmesi için, hükümetler düzeyinde etkin önlemler alınması çağrısında bulundular.

Texas Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dallas Diyabet ve Endokrin Merkezi Başkanı Prof. Dr. Julio Rosenstock, Antalya'da düzenlenen "Diyabet" konulu toplantıda görülme sıklığı giderek artan diyabetin dünyada 240 milyon kişiyi etkilediğini belirttti. Prof. Dr. Rosenstock, bu rakamın 2025 yılında 360 milyona çıkacağını söyledi.

Diyabetle başa çıkabilmek için iyi ilaçlar bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Rosenstock, ancak en başta yapılması gerekenin, diyet ve egzersiz olduğunu vurguladı. ABD'de diyabetli çocukların sayısının arttığını bildiren Prof. Dr. Rosenstock, diyabetin obeziteyle birlikte yaygınlaştığını söyledi.

Diyabet konusunda "duayen" olarak kabul edilen Perugia Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Geremia B. Bolli de diyabet konuşulurken, dikkatin her zaman obeziteye çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Bolli, "Artık diyabet ve obezite kol kola girdi ve yeni bir hastalık adıyla tanımlanıyorlar: Diyabezite..." diye konuştu. Prof. Dr. Bolli, insülinin hastalığın daha erken evrelerinde de kullanılabileceğini söyledi.

Yemek alışkanlığının diyabetin önlenmesindeki etkisine de işaret eden Prof. Dr. Bolli, "Öğün başına çocuklar 250, yetişkinler 500 kaloriden fazla almamalı" dedi.

Diyabeti saatli bomba olarak nitelendiren Prof. Dr. Bolli, "Diyabetli hastaların yüzde 85'i kalp krizinden ölecektir. İnsanlar sık sık tansiyonlarını ölçtürdükleri gibi, aynı sıklıkta diyabet konusunda kontrol yaptırmalı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber