Hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarına kestiği faturaların denetimi özel sektöre açılıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın Sağlık Bakanlığı'ndan aldığı hizmet karşılığı verilen faturaların denetlenmesi özel sektöre açılıyor.

Bu 3 sosyal güvenlik kuruluşuna üye ve hastanelerde tedavi gören iştirakçiler için yılda 350 milyon adet fatura yazıldığı belirtildi. Sağlık harcamalarının sürekli artması faturaların denetlenmesini zorunlu hale getirdi. Ancak bu kadar çok faturanın denetlenemeyeceği görülünce, bu işin özel sektöre açılması için yasal altyapı hazırlandı. Fatura denetiminin özel sektöre hangi yöntemle veya ne zaman açılacağı henüz belirsiz.

Sağlık harcamalarının kontrol altına alınması için faturaların sıkı denetlenmesi gerektiğinden hareket eden hükümet, yurtdışı çıkış harcını 15 YTL'ye düşüren yasanın TBMM'deki görüşmeleri sırasında konuyu düzenleyen bir madde ekledi.

Bu madde içindeki bir hüküm dikkat çekti: Örnekleme metoduyla yapılacak inceleme ve kontrol için kurum dışından tabip ve eczacı görevlendirilebilecek. "İhtiyaç halinde" serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir ya da bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırılabileceği de düzenlemede yer aldı. Böylece sağlık faturalarının denetiminin özel sektöre yaptırılmasının yolu açıldı.

Bağımsız denetime verilebilir

Yetkililer, yasal yetkinin alındığını ama şu anda altyapının hazır olmadığını; yani sistemin hemen devreye alınmasının düşünülmediğini söyledi. Konuya yakın kaynaklar ise fatura denetiminin ihaleler açılarak bağımsız denetim kuruluşlarına verilebileceğini dile getirdi.

Hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin ardından SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kartlıların aldıkları tedaviler faturalandırılıyor. Faturaları Sağlık Bakanlığı ve özel hastaneler düzenleyip hangi kurumdan iştirakçi gelmişse faturayı ona gönderiyor. Bu faturaların zaten kontrolü çok zor olduğu için de Sağlık Bakanlığı'na faturaları şişirdiği gerekçesiyle itiraz ediliyor. Şimdi örnekleme yoluyla denetimler yapılacak. Yasaya göre faturalar genel sonuç verecek şekilde yüzde 5 ile yüzde 10 arasında örnekleme yoluyla incelenecek. Maliye Bakanlığı yasa çıktıktan sonra konuya ilişkin bir tebliğ taslağı çalışmasına başladı. Denetim oranı faturanın büyüklüğüne göre değişecek. Diyelim ki 100 - 500 YTL'lik faturalarda yüzde 5'lik örnekleme yeterli olacak. Bu büyüklükteki faturaların yüzde 5'i seçilecek ve denetim yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber