Okul seçerken kantinini de görün

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2007 19:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araştırmalar, yediklerimizin zihinsel gelişime doğrudan etki ettiğini gösterirken, çocukların günlerini geçirdikleri okullardaki kantinlerin durumu kaygı verici boyutta.

Okul seçiminde en önemli kriterlerden birinin de, öğrencilere sunulan beslenme imkanları olduğunu biliyor musunuz?

Araştırmalar, yediklerimizin zihinsel gelişime doğrudan etki ettiğini gösterirken, çocuklarımızın beslenmesine yeterince özen gösterilmiyor. Bugün öğrencilerin büyük çoğunluğu en azından bir öğünlerini ev dışında karşılarken, kantin ve yemekhanelerdeki manzara düşündürücü...

Gelecek nesillerin sadece iyi bir eğitim ve iyi bir aile ortamı sağlanarak başarıya ulaşamayacağı, aynı zamanda sağlıklı beslenmenin de çok önemli bir faktör olduğu, yapılan araştırmalarca ortaya kondu. Aileler, bu konuya giderek daha fazla özen göstermeye ve çocuklarının ne yediğine dikkat etmeye başladılar. Bununla birlikte sağlıksız beslenmenin etkileri, zannedilenden daha yaygın.

Uzmanlar çocukların beslenmesi ile ilgilenirken sadece evde aldıkları gıda ile ilgilenmenin yeterli olmadığına, asıl sorun yaratanın çocukların okullarda karşılaştıkları sağlıksız beslenme koşulları olduğuna dikkat çekiyor. Obezite, gıda zehirlenmesi, zeka ilerlemesinin ve fiziki büyümenin yavaşlaması ve çeşitli hastalıklar, okullarda sağlıksız beslenmenin neden olduğu sonuçlar arasında yer alıyor.

Bu konuda velileri bilinçlendirmeyi misyon edinen Keyveni Yemek'in Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik, okul yönetimlerinin gittikçe artan bir hızda bu konuya eğildiğini, ancak genel tabloya bakıldığında çabaların halen yetersiz olduğunu belirtiyor.

Öğrencilerine sağlıklı yemek sunabilmek için Keyveni Yemek'e başvuran birçok okul olduğunu ama yine de bu konunun tam bilincinde olmayan eğitim kurumlarının var olduğunu ifade eden Çelik, velilere ve okul aile birliklerine çok iş düştüğünü vurguluyor ve velileri, çocuklarının beslenmelerinin nasıl ve kim tarafından sağlandığı konusunda sorgulayıcı olmaları gerektiği yönünde uyarıyor.

Salata yerine hamburger, süt yerine kola

Büyüme çağındaki çocukların protein ağırlıklı beslenmeleri; yoğurt ve süt ürünleriyle kalsiyum, karbonhidratlı yiyecekler ile enerji, meyve ve sebzelerle de ihtiyaçları olan vitamini karşılamaları gerekiyor. Tüm bu besin gruplarının belirli bir kalori miktarı içeren bir menüyle sağlanması gerektiği konusunda uzmanlar hemfikir. Oysa yapılan araştırmalara göre okul kantinlerinin %97'sinde salata ve neredeyse yarısına yakın bölümünde de süt bulunmuyor.

İstanbul genelinde yapılan bir başka araştırmaya göre ise okullarda kantin bulunma oranları %100'e yaklaşırken yemekhane bulunan okulların oranı %20'yi geçmiyor. Öğle yemeklerinde kantinlerde satılan fast food tarzı yiyeceklerin çocuklara daha cazip gelebileceğini söyleyen Sadık Çelik, buna karşılık tam gün eğitim veren okulların yemek firmalarıyla işbirliği yaparak sağlıksız beslenmenin önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Okullarda çocukları bekleyen başka bir tehlike de sağlıksız ve hijyenik olmayan koşullarda üretilen yemekler. Düşük fiyatla yemek satan yerlerin hizmetlerini ucuza mal edebilmek için aklın alamayacağı katkı maddeleri kullandıklarını ve kesinlikle hijyenik olmayan koşullarda eğitimsiz personel ile çalıştıklarını belirten Çelik, Keyveni Yemek olarak okul yöneticilerini ve velileri de yemek hizmeti satın alacakları firmalar hakkında da dikkatli olmaya davet ediyor.

İşte merdiven altı üretim yapan firmalar ile kaliteli yemek üretimi yapan firmaları ayırt edebilmek için dikkat edilmesi gereken kriterler:

? Yemek firmansın tüm kalite belgeleri tam olmalı

? Firma, bünyesinde fırın veya pastane bulundurmalı, ekmek gibi temel ihtiyaçlarını dışardan karşılamamalı

? Personeli eğitimli ve işinin ehli olmalı

? Hijyenik şartlarda üretim yapmalı

? Personel hijyeni tam olmalı

? A kalite hammaddeler kullanmalı

? Yemek üretiminin yapıldığı tesis mutlaka gezilerek onaylanmalı

? Uzman bir kadroya sahip olmalı

? Çalıştığı firmalardan referans alınmalı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber