Her gıda bir derde deva

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tahıl, sebze ve meyvelerde bulunan maddeler ve vitaminler, depresyondan tansiyona kadar birçok hastalığa şifa kaynağı oluyor.

Sağlık Vakfı'nın hazırladığı ''Hangi hastalığa hangi yiyecek?'' konulu çalışma, doğadaki tahıl, meyve ve sebzelerin hastalıklara karşı doğal yolla mücadelede etkin olduğunu bir kez daha kanıtladı. İşte sağlıklı kalmanın ?doğal' yolları...

Her şeyin başı sağlıksa, her derdin devası da doğada gizli. Sağlık Vakfı doğanın insanlığın hizmetine sunduğu besinleri derledi. Mesela gribe karşı, folik asit ve C vitamini içeren satsuma etkili, tarçın mideyi düzene sokuyor, hardal mide ağrılarını gideriyor. Avokado depresyona karşı vücudun kolesterol oranını ayarlayıp, hücre yeniliyor. Beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olan çikolata, içerdiği A, B12 ve C vitaminleriyle istiridye ve beyindeki serotoninin kendisini yenilemesini sağlayan patates önemli rol oynuyor.

KANSERE KAYISI, ARPA, MISIR

Kalp rahatsızlıklarının giderilmesinde ise B vitamini ve protein deposu olan bezelye, önemli bir yere sahip. Kepekli ekmek bağırsak kanseri için faydalı olurken, çok kiraz yenmesi gut hastalığına yakalanma riskini düşürüyor. Günde 20 kiraz yemek, 1 aspirin etkisi yapıyor. Kalp için ayrıca elma, mısır gevreği, salatalık, yumurta, sarımsak, humus, kavun, süt, şeftali, pirinç, tuz, çay, ton balığı, hindi eti ve karpuz da faydalı yiyecekler arasında. Son yıllarda insanlığı tehdit eden en önemli hastalıkların başında gelen kansere karşı ise antioksidan olan betakaroten açısından zengin kayısı etkili olurken, arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar da kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırmakta. Kansere karşı fasulye, pancar, lahana, havuç, nohut, incir, sarımsak, fındık, mercimek, zeytinyağı, soğan, şeftali, pirinç, çilek ve domates gibi yiyecekleri tüketmek de etkili oluyor.

DOĞAL ECZANE

Nane: İdrar söktürür. Mideye iyi gelir. Grip mikrobuna karşı savaşır ülsere yakalanma riskini de azaltır.

Hindistan cevizi: Kusmayı engeller, basurda etkili.

Papatya çayı: Bağırsak gazlarını çıkarır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser. Enginar: En sert yiyeceklerin bile sindirimine yardımcı olur.

Meyan kökü: Adrenalini yükseltir, strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür.

Yoğurt veya beyaz peynir: Diş sağlığı için kalsiyum deposu olan bu iki yiyecek tercih edilmelidir.

Muz: Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.

Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler.

Un: B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi minerallerle vücuda direnç kazandırır. Dondurma: İnsan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar.

Kola: Kafein vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar.

Üzüm: İçerdiği ''elajik asit'' sayesinde, menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı koruma görevi yapar.

Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır.

Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder.

Hurma: Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar. Doğal müshil etkisine sahiptir.

Pancar: Böbrekleri çalıştırır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Böbrekleri ve idrar yollarını çalıştırır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber