Müşteri memnuniyeti endeksinde kamu kurumları da girdi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) belirlemelerine göre Türkiye'de geçen yıl müşteri memnuniyeti 2 puan artışla 74,5'e çıktı. KalDer'in geçtiğimiz yıldan bu yana hesapladığı "Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi"ne (TMME) bu yıl kamu kurumları da dahil oldu. Tüketicilerin en çok memnun kaldığı markalar arasında, Aras Kargo, Arçelik, Beko, BİM, Finansbank, Halk Bankası, Migros, Philips, Volkswagen yer aldı. Belirlemelere göre, vatandaşların kamu güvenliği konusundaki memnuniyeti yerel yönetimlerdeki memnuniyetin üstünde gerçekleşti.

Endekste; Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul-Fatih Belediyesi, diğer yerel yönetimleri geride bıraktı. Vatandaşın Emniyet Teşkilatı'nın kamu güvenliği konusundaki çalışmalarından memnun olduğunu ortaya koyan endekste, Emniyet'in trafik alanındaki çalışmalarına duyulan memnuniyet ise düşük kaldı. Özel sektör birincileri arasında ise Beko, Arçelik, Migros, BİM ve Aras Kargo yer aldı. Televizyon sektöründeki müşteri memnuniyetinde Philips yerli markaları geride bırakırken, kamu bankaları içinde Halkbank ve özeller içinde de Finansbank alanlarında birinci sıraya yerleştiler. Türkiye'de geçen yılki müşteri memnuniyetinin 2 puan artışla 74,5'e çıktığı da belirlendi.

Yasa, atıl kalmasın

Dün endeksin 2006 yılı son çeyrek verilerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, rekabette öne çıkabilmek için kuruluşların ihtiyaç duyduğu bilginin bu endekste yer aldığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bu çalışmanın vatandaşın gerek kamu gerekse özel sektörden duyduğu memnuniyeti ortaya koyan tek bilgi kaynağı olduğunu belirtti. KalDer Başkanı Çetin Nuhoğlu ise 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun kamu hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini öngörmesi açısından önemli bir adım olmakla birlikte, performansı ölçüp raporlamadığını vurguladı.

Yılda 4 kez hazırlanan endeks için 17 bin 964 kişiyle görüşme yapıldı. Özel sektörden üye kuruluşlar, endekse finansal katkı yapıyor. Endekste kamuya ilişkin şu an 4 sektör bulunurken, 2008 itibariyle bu alanlar artırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber