Cepten msjlaşmak edebiyatı bozuyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Nisan 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özellikle gençler için giderek yaygınlaşan iletişim araçlarından internet ve cep telefonları kişinin yazma becerilerini köreltiyor. Yazımı kolaylaştırmak için kullanılan slm, bye, msj gibi birçok kelime aslını unutturuyor

İrlanda'da öğrencilerin sınav performanslarındaki düşüşün nedenlerini araştıran hükümet, kısa mesaja alışan gençlerin yazma becerilerinin gelişmediğini ortaya çıkardı. Devlet Sınav Komisyonu'nun 15 yaşındaki öğrencilerin sınav performanslarını değerlendirdiği raporda, dil bilgisi ve noktalamada yapılan yanlışların endişe verici olduğu vurgulandı. Raporda, cep telefonuyla kısa mesaj gönderen gençlerin yazarken konuşma dilini kullandıkları ve noktalama işaretlerine de çok az yer verdikleri ifade edildi. Rapora göre, sınırlı kelime hazinesine sahip gençler, yazılı ifadede kısa ve geniş zamanlı cümlelerle yetiniyor. ABD'de geçtiğimiz hafta düzenlenen 25 bin dolar ödüllü "Cep telefonunda hızlı mesaj yazabilme" şampiyonasını 13 yaşındaki bir kız öğrenci kazanmıştı.

SEMBOLLERLE ANLATIM

Gençlerin kendi aralarında pratik olması açısından yarattıkları jargon, bireylerin isteklerini, duygularını, düşüncelerini karşı tarafa ifade etme tarzlarında bozuklukları da beraberinde getiriyor. Kelimelerin kısaltılması, telefon tuşları üzerinde yer alan çeşitli işaret ve sembollerin kullanılması ve Türkçe'de yer almayan bambaşka kelimelerin üretilmesi (slm, mrb, nslsn?, :))), :(( vb.) dilin bozulmasına neden oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber