Belediye başkanının 'kurşun asker' koleksiyonu

Asıl mesleği doktorluk olan ve Gediz Belediye Başkanlığı görevinde 14 yılını dolduran Mehmed Ali Saraoğlu, aynı zamanda sanatçı kişiliğiyle 25 senedir minyatür eserler ortaya çıkarıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2018 23:54, Son Güncelleme : 25 Nisan 2018 23:52
Belediye başkanının 'kurşun asker' koleksiyonu

Asıl mesleği doktorluk olan Gediz Belediye Başkanı Mehmed Ali Saraoğlu, 25 yıl önce başlayan hobisini ustalığa dönüştürerek yaptığı 2 binden fazla kurşun asker minyatürü ve diğer bibloları evinin tarih müzesini andıran bir odasında sergiliyor.

Belediye Başkanı Saraoğlu, uzun süren araştırmalarının ardından hobisini sanata dönüştürerek, kurşun ve plastik malzemeler kullanarak asker bibloları yapmaya başladı.

Saraoğlu, bitmeyen bir araştırma ve saatler süren emeğiyle kurşun askerler, düz ve plastik figürlerle Osmanlı ve Türk ordusunun üniformaları, renkleri, flamaları, bayraklarına birebir uygun montaj, boyama ve kendi frezesinden çıkan altlıklar yaparak 25 senede 2 binden fazla parçadan oluşan minyatür koleksiyonu oluşturdu.

Koleksiyon, Balkan Savaşları, Kut'ül Amare, Sarıkamış Harekatı, 1. Dünya Savaşı, Çanakkale'deki bir uçak tamirhanesi, Yeniçeri Topçu Ocağı, Niğbolu Savaşı, Türk-Yunan Savaşı, 2. Abdülhamid'in selamlığı, Bahriye bandosu, Koca Seyit (Seyit Onbaşı), Çanakkale diaroması, Yıldırım Bayezid ve Kanuni Sultan Süleyman'ın da yer aldığı bir Osmanlı ordusu, gündelik hayat, mehterler, Viyana Kuşatması, Osmanlı padişahları serisi, Osmanlı ordusunun birbirinden farklı yüzlerce figürlerle canlandırmalarından oluşuyor.

Sadece boyama 30 saat sürebiliyor

Tarih müzesini andıran koleksiyonu için evinin bir odasını ayıran Saraoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeyrek asır önce minyatürlere ilgisinin artmasıyla kendisini detaylı bir tarih araştırmasının içinde bulduğunu söyledi.

"Kurumsallaşma, dünyada ilk kez Osmanlı ordusunda başlatılan devlet düzeni içinde kimin nerede, ne zaman ve ne şekilde bulunması gerektiği bugün dünyada önemli şirketlere hatta bütün ordulara ilham veren örnek bir yapıdır." diyen Saraoğlu, Osmanlı ordusunda yüzlerce, nitelikleri, görevleri, işlevleri, fiziki yapıları birbirine hiç benzemeyen figürler olduğunu aktardı.

Figürün detayına, özelliklerine göre ortaya çıkması için uzun bir çalışma gerektiğini ifade eden Saraoğlu, "Sırf boyama için 10 ila 30 saat arasında bir zaman gerekiyor. 1,5 milimetre ile 10 santimetre arasında değişen figürlerin küçüklerini boyamak çok daha zor oluyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber