Yol haritası tamam Münbiç boşaltılıyor

Terör örgütü PYD/PKK'nın mesken tuttuğu Münbiç'in temizlenmesi için Türkiye ve ABD arasında varılan mutabakat için iki ülkenin silahlı kuvvetleri özel toplantıda anlaştı. Karar üst makamların onayıyla hemen uygulamaya geçecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Haziran 2018 08:20, Son Güncelleme : 15 Haziran 2018 08:25
Yol haritası tamam Münbiç boşaltılıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın çöreklendiği stratejik Münbiç kentini terörden temizlemek için ABD ile varılan mutabakat üzerinde anlaşma sağlandığını açıkladı. TSK'dan yapılan açıklamada "Daha önce mutabık kalınmış Münbiç Yol Haritası ve Münbiç Güvenlik Prensipleri doğrultusunda, Türkiye ve ABD askeri yetkililerinin katılımıyla, ABD'nin Avrupa Komutanlığı Karargahı/Stuttgart'ta 12-13 Haziran 2018 tarihlerinde bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu toplantıda, Türkiye ve ABD askeri yetkileri tarafından, üzerinde çalışılan Münbiç Uygulama Planı konusunda mutabık kalınmış ve mutabık kalınan metnin, müteakip görüşmeler için, her iki ülkenin üst makamlarına sunulması kararlaştırılmıştır" denildi.

4 TEMMUZ'A KADAR SÜRE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 4 Haziran'da ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile Washington'da yaptığı görüşmelerin ardından Münbiç'te izlenecek yol haritasının onaylandığını, YPG'nin elinden silahların alınacağını ve hazırlık sürecinin 10 güne kadar başlayacağını ifade etmişti.

FIRAT NEHRİ'NİN EN STRATEJİK NOKTASI

Münbiç, Fırat Nehri'nin doğu ve batısını birbirinden ayıran çizgide ve Türkiye'nin stratejik hakimiyet noktası olarak gördüğü bir kent. Terör örgütü PYD/YPG'nin nehrin tamamen doğusuna çekilmesi ve uzun vadede Suriye'den çıkarılması öngörülüyor.

EYLUL'E KADAR NORMALLESECEK

Münbiç'in terörden temizlenmesi için yol haritasının tamamlanmasının ardından ön hazırlıklık aşaması da geçildi, ve sıra saha çalışmasına geldi. PYD 4 Temmuz'a kadar Münbiç'ten tamamen çekilecek. Daha sonra normalleşme süreci başlayacak. Bu süreç eylülün ilk haftasına kadar tamamlanacak. Terör örgütünün çekilmesine

Türkiye ve ABD nezaret edecek. Böylece teröristlerin sivil halkın arasına karışarak kentte kalma girişimleri de engellenmiş olacak. Teröristler Münbiç'ten çekilirken tüm silah ve mühimmatları teslim edecekler. Aynı süreçte yönetimin yerel unsurlara devredilmesi ve istikrarın sağlanması çalışmaları yapılacak.

TÜRKİYE VE NATO PRENSİPTE ANLAŞTI

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, NATO Müttefik Kuvvetler Harekat Komutanı Curtis Scaparrotti ile Münbiç yol haritasına ilişkin telefon görüşmesi yaptı. Akar-Scaparrotti görüşmesinde Suriye'nin kuzeyindeki güvenlik durumu ile Münbiç yol haritasıyla belirlenen güvenlik prensipleri ele alındı.

YPG, ŞARTSIZ GÖRÜŞMEYE HAZIR

TSK, Münbiç'in terörden arındırılması için teyakkuz halinde beklerken silahları da toplanacak olan ve kaçacak delik bulamayan terör örgütü PYD/YPG Suriye rejimiyle şartsız olarak görüşme masasına oturmayı kabul etti. YPG'den yapılan açıklamada, Suriye'de askeri yöntemlerin çözümü engellediği ve ülkede büyük tehlikelere zemin hazırladığı belirtilerek, Suriye hükümetinin görüşme açıklamasının olumlu bulunduğu vurgulandı.

Osman Nuri CERİT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber