Depremde ailesini kaybeden öğretmene 100 bin YTL tazminat

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 14:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

MARMARA Depreminde evi yıkılınca eşi ve iki çocuğunu kaybeden öğretmen Ertan Aydın, 7 yıldır verdiği hukuk mücadelesini kazandı. İdare Mahkemesi ?Binanın yıkılmasında ihmali olan' belediyeyi, toplam 32 bin YTL tazminat ödemeye mahkum etti. Faiziyle 100 bin YTL'yi bulacak olan tazminatla eşi ve çocukları adına okul yaptıracağını söyleyen öğretmen Ertan Aydın, tazminatı az bulduğunu ve karara itiraz edeceğini söyledi.

17 Ağustos Depreminde Şeker Mahallesi Sedat Kirtepe Caddesi'nde bulunan evleri yıkılan 51 yaşındaki Ertan Aydın, enkaz altında eşi ve iki çocuğunu kaybetti. Öğretmen baba Sakarya İdare Mahkemesi'nde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı aleyhine eşi için 100 bin YTL, çocukları için de 150'şer bin YTL olmak üzere 400 bin YTL'lik tazminat davası açtı. 7 yıl süren davada mahkeme heyeti bilirkişi raporunu dikkate alarak, binanın yıkılmasında Bakanlığı değil, gerekli denetimi yapmayan Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'ni kusurlu buldu. Mahkeme, belediyenin öğretmen babaya eşi için 5 bin YTL, çocukları için de 10'ar bin YTL, ayrıca eşyaları için 7 bin 90 YTL olmak üzere 32 bin 90 YTL tazminat ödenmesine karar verdi. Bu paranın yasal faiziyle birlikte 100 bin YTL'yi bulacağı belirtildi.

?İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?'

Deprem gecesini unutamadığını, kaybettiği iki çocuğunun özlemini ise öğrencileriyle gidermeye çalıştığını söyleyen Ertan Aydın, mahkemenin takdir ettiği tazmitana itiraz edeceğini belirterek şunları söyledi:

?Depremde ben evde değildim. Şehir dışındaydım. Eşim ve çocuklarımın cesetlerini gördüm. O anki ruh halini kimsenin yaşamaması gerekiyor. Ama artık yalnızlığa alıştım. Tek güvencem öğrencilerim. Onlarla çocuklarımın özlemini gideriyorum. Onlar çocuklarımın yerini tutmasa da onlarla vakit geçiriyorum. Davayı depremde ölen eşim ve iki çocuğumun adını yaşatmak için okul yaptırmak amacıyla açtım. Gazetelerde okudum. Bile bile sigara içerek akciğer kanseri olan bir Amerikalı, sigara şirketine dava açıyor. Hesap yanlış olabilir. 240 milyon dolar tazminat alıyor. Benim insanım için, eşime 5 bin YTL çocuklar için 10 bin YTL takdir edilmiş. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?''

DAVAYI BAKANLIĞA AÇMIŞLAR

Ertan Aydın'ın avukatı Sebahattin Yılmaz ise mahkemenin kararına itiraz edeceklerini belirterek, ?Biz davayı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı aleyhine açmıştık. Ancak mahkeme bakanlığı kusurlu bulmayarak sorumluluğu belediyeye verdi. Tekrar bu karara hem tazminat miktarı, hem de Bayındırlık Bakanlığı'nın da ihmali olduğu için itirazımızı yapacağız'' dedi.

MAHKEME KARARINDAN

Sakarya İdare Mahkemesi'nin tazminata hükmeden karar özeti şöyle:

?Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, ülkenin deprem bölgesi haritalarının hazırlanması, afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmeliklerin çıkartılması konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirdiğinden, yapının yıkılmasında kusununun bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle davacının kiracı olarak oturduğu konutun bulunduğu binanın yıkılmasında hizmet kusuru bulanan Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın, davacıya manevi tazminatın yanı sıra, ev eşyalarının enkaz altında kalması nedeniyle 7 bin 90 YTL maddi zararını da tazmin etmesi gerekir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber