Personel alım yasağını taşeron işçiyle delen Petkim'e ağır fatura

Haber Giriş : 24 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petkim'e taşeron diye alınan 900 işçi sözleşme dışında çalıştırılınca dava açtı. Davayı kazanan işçiler kadrolu olup, asgari ücretten 1.5 milyar maaşa terfi etti

Özelleştirme kapsamındaki Petkim'de eski yönetimlerin personel alım yasağını "taşeron işçi" çalıştırarak delme uyanıklığının şirkete faturası ağır oldu. Sözleşmeleri dışında da çalıştırıldıklarını ileri süren yaklaşık 900 işçi ayrı ayrı açtıkları davaları kazandı. Mahkeme masraflarından bıkan Petkim yönetimi, çareyi işçileri kadrolu yapmakta buldu. Petkim'e taşeron girip asgari ücretle (Dün itibarıyla 318 milyon lira) mesaiye başlayan işçiler sonunda ayda 1.5 milyar lira maaşı kaptı.

Şirkette araştırma yapan Meclis alt komisyonu, söz konusu işçilerin son beş yılda açtığı davalar nedeniyle şirketin Petkim'in kasasından yılda ortalama 1.2 trilyon liralık ödeme yapıldığını ortaya çıkardı. Komisyon taşeron işçilerin faturasını görünce, konuyu yeni yasama yılında Meclis'e taşıma kararı aldı.

KİT komisyonu ortaya çıkardı
Petkim'deki taşeron işçi skandali, TBMM KİT alt komisyonunun incelemesiyle açığa çıktı. Petkim'in 2002 yılı hesaplarının ön incelemesini yapmak üzere oluşturulan alt komisyonun yaptığı çalışma, personel alım yasağını delmek amacıyla başlatılan taşeron işçi çalıştırma uygulamasının kurum için tam anlamıyla "astarı yüzünden pahalı" hale geldiğini ortaya koydu.

Alt komisyon üyelerinin elde ettiği bilgilere göre, özelleştirme kapsamına alınmasından sonra personel alım yasağıyla karşı karşıya kalan Petkim, bazı birimlerine taşeron usulü işçi alımı yaptı. Özel sözleşme ve sendikalı olarak asgari ücretle çalıştırılmaya başlanan işçi sayısı zaman içinde 900'ü buldu. Sözleşmeleri uyarınca sadece hizmet alımı yapılan birimlerde çalıştırılmaları gereken personel, bu birimlerin dışında da görevlendirildi. Bu çerçevede örneğin koruma işi, servis şoförlüğü ve bahçe işlerinde çalıştırılmak üzere işe başlatılan işçiler, üretim ve büro işlerinde de kullanılmaya başlandı. Sendikanın da devreye girmesiyle bu şekilde işe yerleştirilen 900 işçi teker teker kurum aleyhine dava açmaya başladı. Beş yıl önce başlayan dava furyası, yeni yönetim işbaşına gelene kadar devam etti.

İşçiler kazanınca avukat paralarını da Petkim ödedi
Petkim'deki taşeron işçilerin açtıkları davaları kazanmaları Petkim'in maliyetini artırdı. Davaları kaybeden şirket, karşı tarafın avukatlık ve mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kaldı. Her yıl bu nedenle kurum avukatlara yaklaşık 1.2 trilyon lira ayrıca ödeme yapmak zorunda kaldı.

Petkim'deki yeni yönetim ise 900 işçiye asgari ücret yerine kadrolu maaşı düzeyinde ücret, artı gecikme faizi ve mahkeme masraflarının ödendiğim görünce, sorunu kökten çözmek için radikal bir karar aldı. Yönetim kurulu kararıyla bu durumdaki 900 taşeron işçi, 2004 başında sözleşmeli kadroya alındı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber