Emekliye karma zam geliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Mayıs 2007 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik reformu için yeni bir ?beyaz kitap? hazırlandı: Emekli maaşlarının belirlenmesi için karma endeks uygulanacak. Yeni emekliye ayrılanların maaşı eskiye göre bir miktar artacak

Kamu oyunda ?tek çatı? olarak bilinen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Anayasa Mahkemesi'nin memur ve memur emeklilerine ayrıcalık istediği sosyal güvenlik reformunda, işçi, memur ve esnaf emeklileri yönünden eşitlik öngören yeni düzenleme yaptı. ?Beyaz kitap? adı verilen ve toplam 93 sayfadan oluşan taslak metin sosyal tarafların görüşüne sundu. SGK, hazırladığı taslak metinde, Anayasa Mahkemesi'nin değiştirilmesini istediği maddelere ilişkin yasa metni hazırlamak yerine ?öneri? getirmeyi tercih etti. İşte SGK'nın önerileri:

MEMUR AVANTAJI KAYBEDİYOR

Emeklilik Yaşı: Herhangi bir değişiklik getirilmedi. 2048 yılından itibaren kadın ve erkeklerde emeklilik için 65 şartı uygulanacak. İşçi, memur ve esnaf emeklileri aylık bağlama ve emekli maaş artışları yönünden ?eşit? uygulamalara tabi olacak. Emekli maaşı artacak: SGK'nin yeni önerisi, geçmiş ücretlere yüzde 100 TÜFE ve yüzde 25 reel GSYİH büyümesinden oluşan karma bir endeksin uygulanması. Yeni yöntem sayesinde, geçmiş yıl kazançlarının enflasyonla güncellenerek reel değerinin korunacağı, ayrıca emeklilerin çalışanların refah artışından pay almasının sağlanacağı ifade edildi. Yapılan hesaplamalara göre, yeni hesaplama yöntemi, yeni emekliye ayrılacakların maaşında eskiye göre bir miktar artış sağlayacak. Ancak, mevcut uygulama baz alındığında memur emeklileri avantajını kaybedecek.

YENİ ENDEKS GELİYOR

Emekli maaş zammı düşebilir: Emekli maaşlarına uygulanacak zamda yüzde 75 TÜFE yüzde 25 genel ücret seviyesindeki artıştan oluşan karma bir endeks kullanılacak. Örneğin enflasyonun yüzde 10, genel ücret artışının yüzde 12 olduğu varsayıldığında, emeklilerin maaşı o yıl yüzde 10,5 oranında artacak. Bu durumda emekli maaşları enflasyonun üzerinde ancak genel ücret artışının altında kalacak. Anayasa Mahkemesi emekli maaşlarına enflasyon oranında artış yapılmasını memurlar açısından uygulanamayacağını hükme bağlamıştı. SGK, bunun yerine karma endeksi önerdi. Üstelik memurları da diğer emeklilerle birleştirdi.

Erdoğan SÜZER /ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber