Yargıtay'dan ilginç yaş düzeltmelere bozma: Bir kadın 7 gün arayla doğum yapamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2007 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkemelerin ilginç yaş düzeltme kararlarını bozdu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararlara göre, Nevşehir 1.Asliye Hukuk Mahkemesi, bir kişinin nüfus kütüğünde 16 Ocak 19 olan doğum tarihini 16 Mayıs 19 olarak düzeltti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, itiraz edilmediği için kesinleşen kararın "kanun yararına" bozulması için yaptığı başvuruyu incelen Yargıtay 18. Dairesi, istemi yerinde buldu.

Gerekçede, söz konusu kişinin 3 Şubat 19 tarihinde nüfusa kaydedildiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Bir kişinin doğmadan nüfusa tescili söz konusu olamayacağından bu suretle bir düzeltme nüfus kayıtlarında çelişki yaratacaktır.

Hakim, nüfus kayıtlarında düzeltme yapılmasına karar verirken, bu kayıtlar arasında çelişki yaratmamaya veya hayatın olağan akışına ters düşecek durumlara yol açmamaya özen göstermek durumundadır."

7 GÜN ARAYLA DOĞUM

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin bir başka kararına konu davada ise Van 1.

Asliye Hukuk Mahkemesi, aynı anneden doğma iki kardeş arasında 7 gün kalacak şekilde doğum tarihi düzeltme kararı verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, itiraz edilmediği için kesinleşen kararın "kanun yararına" bozulması için başvurdu.

Yargıtay 18. Dairesi, başvuruyu yerinde buldu.

Gerekçede, şöyle denildi:

"Doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen kişi ile aynı anneden doğduğu anlaşılan kardeşi arasında düzeltilen doğum tarihine göre sadece 7 günlük bir zaman farkı bulunmaktadır.

Bir kadının bu süre içerisinde iki kez doğum yapmasının tıbben mümkün olmadığı açık olup, hakim, nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken bu kayıtların birbiri ile çelişik olmamasına özen göstermeli, böyle bir sonucu doğuracak kararlar vermemelidir." Yargıtay'ın kararları davaların sonucunu etkilemeyecek, ancak örnek teşkil etmesi bakımından önem taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber