Kamu bankalarında emeklilik özendirilecek, maaşlar sınırlandırılacak

Haber Giriş : 29 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pamukbank'ın Halkbank'a devrine ilişkin yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu. Tasarı Pamukbank'ın Halkbank'a devrine ilişkin usul ve esasları, muafiyetleri ve personele ait düzenlemeleri içeriyor

IMF'nin desteklediği ekonomik programın sekizinci gözden geçirmesinin tamamlanması için gerekli koşullarından biri olan Pamukbank'ın Halkbank'a devrine ilişkin yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, Pamukbank'ın Halkbank'a devrine ilişkin usul ve esasları, muafiyetleri, personele ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Tasarı uyarınca Pamukbank'ın tüm aktif ve pasifleri ile bilanço dışıyükümlülükleri; Pamukbank ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Halkbank arasında düzenlenecek bir protokol ile başka bir işleme gerek kalmaksızın Halkbank'a devredilecek. Devir işlemleri, Bankacılık Kanunu'nun, 'bankaların devir, birleşme ve tasfiyesi'ni düzenleyen hükümlerine göre yapılacak.

EMEKLİ OLUN, ZAMLI ALIN
Tasarı, Pamukbank'tan Halkbank'a devrolunacak personelin yanı sıra Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun'a tabi bankalarda çalışan personelin azaltılmasına yönelik teşvik hükümleri içeriyor. Buna göre, tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşlarına bakılmaksızın, emeklilik hakkını kazanmış olanlara, bu yasanın yayımından itibaren 3 ay içinde talep etmeleri halinde emekli ikramiyeleri veya İş Kanunu hükümlerine göre hesaplanacak kıdem tazminatları yüzde 20 fazlasıyla ödenecek. Bakanlar Kurulu, bu süreyi 3 ay daha uzatabilecek. Bu kapsamda emekli olan personel bu bankalar ile kamu kurum ve kuruluşlarında yeniden istihdam edilemeyecek.

BİLDİRİMSİZ İŞÇİ ÇIKARMA YETKİSİ
Pamukbank'ın Halkbank'a devrinin tamamlanmasından sonra yeniden yapılandırmada hedeflenen şube sayısı ve norm kadro ile ekonomik, teknolojik ve organizasyon değişikliği sonucu doğabilecek benzeri nedenlerle Halkbank Yönetim Kurulu, mevcut personelin iş sözleşmelerini feshedilebilecek. Yönetim Kurulu bu yetkisini daha alt organlara da devredebilecek. Tasarı, personelin işten çıkarılmasında İş Kanunu'nun bildirimlere ilişkin hükmünün uygulanmamasını öngörüyor. Bu durumda Halkbank yönetimi, sendika temsilcisine, çalışma bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu'na bir ay önceden haber vermededen personelin sözleşmesini feshedebilecek.

PERSONEL MAAŞLARINA SINIR
Yasa tasarısı, 2000 yılında çıkarılan, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası Hakkında Kanun'un bazı hükümlerini de değiştiriyor. Tasarıda, bu bankaların kadrolarının maaşlarına ilişkin hüküm de değiştiriliyor. Söz konusu bankaların yönetim, denetim ve tasfiye kurulu üyeleri dahil özel hukuk hükümlerine tabi tüm personelinin mali ve sosyal hakları; personelin eğitim durumu, unvanı, hizmet yılı, yapılan görevin önemi, sorumluluğu, güçlüğü ve iş riski, ilgili bankanın kar-zarar durumu ve özel sektör bankalarında çalışan emsali personelin ücret seviyesi gibi kriterler dikkate alınarak, bankaların genel kurullarınca tespit olunacak.

Kapsama dahil personel için belirlenecek her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla mesai, kar payı ve her ne ad altında olursa olsun yapılan diğer mali ödemeler ile sosyal hak kapsamında yapılan bütün ayni ve nakdi ödemelerin tümünün 6 aylık net ortalaması toplamı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi en yüksek devlet memuruna her ne ad altında olursa olsun fiilen yapılan mali ve sosyal hak niteliğindeki her türlü ödemeler dahil bulunacak toplamının 6 aylık net ortalamasının 3 katını geçemeyecek.

BORÇLULARA KOLAYLIK
Tasarı ile bankalara borcu olan firmalara yeni bir imkan sağlanıyor. Buna göre, kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması veya itfa planına bağlanması halinde, ayrıca sorumlular hakkında tazminat davası açılabileceği gibi açılmış olan tazminat davalarına da devam edilecek. Sorumlular hakkında açılmış veya açılacak davalarda bankalar lehine verilen ilamların icrasına ilişkin zaman aşımı süreleri, yeniden yapılandırılmanın veya itfa planının borçlular tarafından ihlal edildiği tarihte başlayacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber