40 milyon insan radyasyondan ölecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Haziran 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi Yard. Doç Faruk Kaya, önümüzdeki 30 yıl içinde radyasyondan dolayı cilt kanserinden en az 40 milyon insanın hayatını kaybedeceğini söyledi.

Dünya Çevre Günü etkinlikler çerçevesinde Ağrı Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Kaya, küresel ısınma ve doğal kaynakların bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinden bahsetti.

Doğal kaynakların bilinçsiz tüketilmesi ve kullanılması sonucunda uzun yıllar fark edilmeyen çevresel etkiler zamanla önemli boyutlar ulaştığını altını çizen Kaya, "İnsanın çevreyi değiştirmesi ve onu kendine uydurmaya çalışması çevre sorunlarına ve çevre kirlenmesine neden olurken söz konusu bu sorunlar gerek dünya ve gerekse ülkemiz gündeminde önemli bir yer tutarak ciddi problemler haline gelmiştir. Doğal çevrenin gelişigüzel ve hor kullanılması, dönüşü zor ve telafisi oldukça güç, hatta imkansız olan sorunlara karşı karşıya kalınmasına yol açmıştır. Bugün için gereken tedbirler alınmazsa, dünyamızın geleceği pek de iç açıcı değildir. Dünyada her yıl 100 hayvan ve bitki türünün nesli tükenmektedir. Her yıl sağlık koşullarının yetersizliği ve açlık yüzünden 13.5 milyon çocuk ölmektedir. 30 yıl içinde radyasyondan dolayı cilt kanserinden en az 40 milyon insanın hayatını kaybedecek." dedi.

Küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğünü de hatırlatan Kaya, "Küresel ısınmanın Türkiye üzerinde yansımaları olarak kuraklık, su kıtlığı, ani yağışların neden olduğu seller, heyelanlar ürünlere büyük zarar veren dolu yağışları ve erken başlayan orman yangınları olarak gözlemlendi. Bütün bunlara karşı çevre ile ilgili eğitim vererek herkesi bilgilendirmek lazım. Çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir insan modeli yetiştirmek lazım." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber