Diplomalara denklik düzenlemesine baro'dan tepki

Haber Giriş : 06 Haziran 2007 17:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

-Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar, bir süre önce yürürlüğe giren ve yurt dışında alınan diplomalara denklik verilmesiyle ilgili düzenlemenin, bilimsel ve objektif kriterlere uygun olmadığını aksine milliyetçi ve ideolojik olduğunu belirterek, düzenlemeye karşı olduklarını ifade etti.

Ankara Barosu Başkanı Ahsen Coşar, yurt dışında okuyan öğrencilere verilecek denklikle ilgili düzenlemeye karşı çıkarak, bilimsel ve objektif kriterlere uygun olmadığını aksine milliyetçi ve ideolojik olduğunu söyledi.

Baro Başkanı Ahsen Coşar, yaptığı açıklamada, bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği"nde yapılan düzenlemeye tepki gösterdi. Coşar, getirilen düzenlemenin, yollamada bulunduğu yasa maddelerine göre denkliğe ?Atatürk milliyetçiliği?, ?Türk olmanın şeref ve mutluluğu?, ?Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilmek ve bunları davranış haline getirmek?, ?Milli kültüre, Türk örf ve adetlerine aykırı olmamak? gibi ölçütler getirildiğini belirtti.

Eğitimin evrensel değerlere ve objektif olması gerektiğine işaret eden Coşar, akademik eğitimin siyasallaştırılmaması ve bilim özgürlüğünün kısıtlanmamasının önemine değinerek, şunları söyledi:

?Oysa ki denklikle ilgili olarak getirilen ölçütler evrensel değil, yerel ve hatta milliyetçi. Akademik yönden tarafsız değil, aksine ideolojik. Özgürlükçü değil, kural koyucu ve öyle olduğu için de kısıtlayıcı ve sınırlayıcı. Bilimsel ve objektif değil, görecelidir.?

Coşar, bu haliyle Oxford ve Harvard gibi marka üniversitelerden mezun olanların bile denklik alamayabileceğini ifade etti.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber