Üniversite hastaneleri artık her hastaya bakacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu'nun sağlık ayağı bugün itibarıyla hayata geçiyor. Konuyla ilgili uygulama tebliği yürürlüğe girdi. Artık hastalar, sevk kağıdı olmadan sadece sağlık karnesi ile diledikleri hastanede hizmet alabilecek.

SSK ve Bağ-Kur'lular, Emekli Sandığı mensupları gibi direkt üniversite ve özel hastanelere gidebilecek. Yeşil kartlılar dahil sosyal güvenlik kapsamındaki herkese, üniversite hastaneleri ile özel hastanelerin kapısı açıldı. Uygulama en çok üniversite hastanelerini düşündürüyor. İlk başta yaşanacak yığılmadan endişe edilirken, şu uyarılarda bulunuluyor: "Sağlık ocağında tedavisi yapılabilecek kimseler önce buraya yönlendirilmeli. Daha acil durumdaki hastalara vereceğimiz hizmete engel olunmamalı."

Sağlıkta yeni bir dönemi başlatacak Sağlık Uygulama Tebliği yürürlüğe girdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan tebliğ ile Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu'nun, yasal düzenlemeye gerek olmayan kimi hususları hayata geçiriliyor. Bu sayede SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında sağlık işlemleri yürütülen kişiler için uygulama birlikteliği sağlanacak. Bütün sigortalılar, üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek. Mevcut uygulamada, Emekli Sandığı mensupları üniversite hastanelerine doğrudan müracaat edebiliyor, SSK'lılar devlet hastanelerinden sevk alarak gidebiliyor. Bağ-Kur'lular ise üniversite hastanelerindeki tedavi giderlerini öncelikle kendileri karşılayıp daha sonra Bağ-Kur'dan talep ediyor. Ödemede çıkan fark ücreti hasta tarafından karşılanıyor. Ayrıca acil hallerde sözleşmesi olmayan sağlık kurum ve kuruluşlarından alınan hizmetlerin bedeli kurumca ödenecek.

SGK, reform paketini ayırım yapmadan bütün sigortalıları kapsar şekilde hazırladığı için SSK ve Bağ-Kur'luyu kabul etmeyen hastaneler, Emekli Sandığı mensuplarına da bakamayacak. Bu nedenle üniversite hastaneleri kurum ile zorunlu olarak sözleşme imzaladı. Düzenlemeyle hastalardan katkı payı alınmasına son veriliyor. Sadece öğretim üyeleri için özel muayene talep eden sigortalılardan artı ücret talep edilecek. Sözleşmeye imza atan üniversite hastanelerinin yöneticileri, yaşanabilecek yığılmalara karşı tedbir almaya başladı. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Müdürü İlhan Karabağ, yaşanacak yoğunluğu kaldıracak hazırlıkların tamamlandığını ifade ediyor. "Daha önce sevkli SSK'lılara bakıyorduk, buradan tecrübeliyiz." diyen Karabağ, vatandaşa verilecek sağlık hizmet kalitesinin de çeşitleneceğini dile getiriyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi de 15 Haziran itibarıyla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarıyla yeşil kartlılara bakmaya başlayacak. Hastanenin müdür vekili Arzum Bayraktar, "Sadece provizyon sisteminde görünmeyen sigortalılara bakmayacağız." derken, muhtemel yoğunluğa cevap vermek için bilgi işlem altyapılarını güçlendirdiklerini kaydediyor. Yeni sistemin hastalar tarafından ikinci haftadan itibaren daha iyi anlaşılacağını düşünen Bayraktar, ardından da aksaklıkların sona ereceğini tahmin ediyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şare, sistemin sağlıklı işlemesi için sağlık ocağında veya semt polikliniklerinde tedavi olabilecek hastaların üniversite hastanelerine gelmemesi gerektiğini vurguladı. Hastalarının yüzde 98'inin bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı kişilerden oluştuğunu ve bu yüzden sözleşmeyi imzalamaktan başka seçenekleri olmadığını kaydeden Şare, "Poliklinik sayımız belli. Bunun üzerine çıkıp kaliteden feragat etmeyeceğiz." ifadesini kullanıyor. Artacak tedavi maliyetlerine de değinen Şare, ayakta tedavilerdeki paket uygulamasının adil olmadığını savunuyor. Şare, "Bize gelenler komplike hasta. İleri tetkikleri yapılmalıdır. Bazı tahlilleri devletin ödememesi sıkıntı oluşturacak." değerlendirmesinde bulunuyor. Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı ise talebi karşılayabilmek için poliklinikleri revize edip yeniden düzenlediklerini aktarıyor.

Sağlık hizmetlerinde kamu-özel SSK, Emekli Sandığı ayrımı bitti

Hastaneye giderken sadece sağlık karnesini götürmek yeterli.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na mensup sigortalılar ile yeşil kartlılar, üniversite ve özel hastanelere sevksiz başvurabilecek.

Devlet ve vakıf üniversitesi hastaneleri, hastalardan ek ücret istemeyecek.

Acil hasta nakillerinde şehir içi ve şehirler arası ambulans ücretini sosyal güvenlik kuruluşu karşılayacak.

Hastaneler, bünyesinde bulunmayan tıbbi malzemeleri kendileri alıp sosyal güvenlik kuruluşuna fatura edecek.

Zorunlu olarak temin ettirilen malzemelerin bedelleri, hastaya ödenecek.

Bir kadının, 40 yaşını aşmamış olması şartı ile 3 tüp bebek uygulamasının bedeli karşılanacak.

Kaplıca tedavileri için, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin de yer aldığı sağlık kurullarınca, sağlık kurulu raporu düzenlenecek.

Ayakta yapılan tedavilerde, bir reçetede en fazla dört kalem ilaç ve her kalem ilaçtan bir kutunun bedeli ödenecek.

Tansiyon ve şeker hastaları ile raporlu hastalar ilaçlarını doğrudan eczaneden alacak.

İlaç kullanım raporları, en fazla 2 yıl süre ile geçerli olacak.

Hastaların muayene ve ilaç katılım payı aylıklarından kesilecek.

Sünnet paralarını devlet ödeyecek.

Motorlu malul arabası bedelini devlet karşılayacak.

Özürlü vatandaşların diş tedavileri tüm sağlık kuruluşlarında yapılacak.

Organ ve doku nakli tedavisinde, ilgili kişiye yurtiçi kemik iliği temini bedeli olarak 15 bin YTL, yurtdışı kemik iliği ve kordon kanı getirme bedeli olarak da ABD ve Avustralya için 3 bin Euro, diğer ülkeler için 1500 Euro fatura karşılığı ödeme yapılabilecek.

Faturalama, ilaç yazımı, sevk ve reçete bildirimi, ödeme sorgulama, fatura sorgulama işlemleri elektronik ortamda yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber