Elektro Konvülsif Tedavi Uygulama Yönergesi değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2007 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28.11.2006/ 9190 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe girmiştir.

ELEKTRO KONVÜLSİF TEDAVİ UYGULAMA YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam
Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Elektro Konvülsif Tedavi uygulama esasları, bu tedavinin yapılacağı ünitelerde bulunması gereken tıbbi cihaz ve malzemeleri, bu ünitelerde görev yapacak personelin nitelikleri ve eğitimine dair esasları, belirlemektir.
Bu Yönerge, Elektro Konvülsif Tedavi uygulaması yapılan hastaneleri kapsar.

Dayanak
Madde 2- Bu Yönerge, 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesi ile 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3 üncü maddesinin (i) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 3- Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
b) EKT: Elektro Konvülsif Tedaviyi,
c) Elektro Konvülsif Tedavi Ünitesi: EKT uygulaması için hizmet veren üniteyi,
d) Elektro Konvülsif Tedavi: Anestezili ve kas gevşeticili yapılan Elektro Konvülsif Tedaviyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
EKT Uygulama Esasları, Mekan, Personel ve Bulunması Gereken Cihazlar

Elektro Konvülsif Tedavi Uygulama Esasları
Madde 4- Elektro Konvülsif Tedavi endikasyonu konulmuş hastaların bu üniteye sevkleri ve tedavinin uygulanmasında aşağıdaki esaslara uyulması gerekir.
a) (Değişik:13.06.2007 tarih ve 5465 sayılı Makam Onayı) Anestezili ve kas gevşeticili olmayan EKT, tıbbi gerekçe hasta dosyasında belirtilmeden, uygulanamaz.
b) EKT uygulamaları, bu Yönergede belirtilen eğitimi almış bir ruh sağlığı uzman hekimi sorumluluğu altında yapılır.
c) EKT ünitesine sevk edilecek hastaların; ayrıntılı fizik muayeneleri, laboratuvar tetkikleri (kan grubu, hemogram, üre, şeker ve psödokolinesteraz vs), klinisyen tarafından gerekli görülecek konsültasyon ve tetkikleri tamamlanmış olmalıdır.
d) EKT ve anestezi uygulamasına onay verildiğini bildirir form ya da formlar hasta, velisi veya vasisi veyahut birinci derece yakınlarından biri tarafından imzalanmış olmalıdır.
(Değişik:13.06.2007 tarih ve 5465 sayılı Makam Onayı) Hastanın herhangi bir yakınına ulaşılamadığı ve tıbbi zorunlulukların olduğu durumlarda EKT tedavisi iki psikiyatri uzmanının kararı belgelenmek koşuluyla uygulanabilir.
e) EKT ünitesine başvuru esnasında, hasta ile ilgili bilgilerin ekteki EKT takip formuna kaydedilmesi gerekir.
f) EKT tedavisi öncesinde hastalara 6 saat süreyle yiyecek ve içecek verilmemeli, tedavi öncesinde mesane boşaltılmış olmalıdır.
g) İşlemlerin düzenli ve seri bir şekilde yürütülebilmesi için EKT uygulanacak hastaların damar yolları açık, önceki günlerde açılmış damar yolları kontrol edilmiş ve 72 saatte bir değiştirilmiş olmalıdır.
h) (Değişik:13.06.2007 tarih ve 5465 sayılı Makam Onayı) EKT uygulanacak hastaya, yeteri kadar hemşire veya sağlık memuru ile yardımcı personel eşlik etmelidir.
i) EKT uygulaması sonrası derlenme süresi (1 saat) tamamlanmadan ünite terk edilmemelidir.

Mekân
Madde 5- (Değişik:13.06.2007 tarih ve 5465 sayılı Makam Onayı) EKT uygulamasını sağlayan ünite;
a)Genel hastanelerde ve günlük EKT uygulama sayısı 10'un altında olan birimlerde hastaya genel anestezi uygulaması yapılabilen bir mekanı içeren bir ünitedir.
b) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ve günlük EKT uygulama sayısı 10'un üzerinde olan birimlerde hazırlık odası, uygulama odası, derlenme odası bölümlerini içeren bir ünitedir.
Mekan düzenlemesi diğer hastaların EKT uygulanan hastayı göremeyeceği şekilde yapılmalıdır.

Elektro Konvülsif Tedavi Ünitesi Sorumlusu
Madde 6- EKT ünitesinin sorumlusu, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanıdır. Birden fazla ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı var ise sorumlu klinik şefi veya hastane başhekimi tarafından sorumlu belirlenir. EKT ünitesi sorumlusu bu ünitenin genel işleyişini ve Bu Yönergeye uygunluğunu sağlamakla görevli ve yetkilidir.
(Değişik:13.06.2007 tarih ve 5465 sayılı Makam Onayı) EKT uygulamalarının anestezi ve vital fonksiyonlarının izlenmesinden ise Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı sorumludur.

EKT Uygulama Personeli
Madde 7- EKT ünitesinde EKT uygulaması esnasında bulunacak asgari personel olarak,
a) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı,
b) Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı,
c) Hemşire,
d) Anestezi teknisyeni,
görev yapar.
(Değişik:13.06.2007 tarih ve 5465 sayılı Makam Onayı) EKT ünitesinin bulunduğu hastanede hastanın EKT öncesi ve sonrası dönemlerde ihtiyaç duyabileceği klinik branşlara ait uzman hekimler gerektiğinde konsültasyon amacıyla temin edilir.

Tıbbi Cihaz ve Malzemeler
Madde 8- EKT ünitesinde bulunması gereken tıbbi cihaz ve malzemeler şunlardır:
a) Elektrokonvülsif tedavi cihazı,
b) Anestezi cihazı,
c) Cerrahi aspiratör,
d) Defibrilatör,
e) Monitör (EKG ve oksijen satürasyon özellikli),
f) Laringoskop seti,
g) Entübasyon tüpleri,
h) Airway' ler,
i) Ambu,
j) Aspirasyon sondaları,
k) Lüzumlu acil ilaçlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Personelin Eğitimi ve Muhtelif Hükümler

Eğitim
Madde 9- (Değişik:13.06.2007 tarih ve 5465 sayılı Makam Onayı) EKT ünitelerinde görev yapacak sağlık personeline Bakanlıkça Eğitim Merkezi olarak belirlenecek hastanelerde; EKT uygulama cihazını kullanma ve hastaya uygulama yöntemi, uygulama sırasında oluşabilecek yan etkiler hakkında eğitim verilir. Bu eğitim, Eğitim Merkezinin belirleyeceği ve Bakanlığın onaylayacağı program çerçevesinde yapılır.
Bakırköy Prof Dr. Mazhar Osman Uzman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ilk eğitim merkezi olarak belirlenmiştir.
Eğitim görecek personel görevli olduğu hastane baştabipliğinin teklifi üzerine ilgili valilikçe eğitim göreceği kuruma görevlendirilir.

Elektro Konvülsif Tedavi Ünitesinin Yükümlülüğü
Madde 10- Üniteler faaliyetlerini, Bakanlık tarafından belirlenen standartlar ve güncel bilimsel uygulama ilkeleri çerçevesinde yürütürler. EKT uygulamasını yapan ruh sağlığı ve hastalıkları klinikleri, EKT uygulamalarıyla ilgili kayıtları, bu Yönerge kapsamında ?EKT Takip Formu?nu ve ?EKT Protokol Defteri?ni kullanmak ve tutmakla yükümlüdürler.
EKT üniteleri olan hastanelerin kurum amirleri, yapılan EKT uygulamaları ile ilgili istatistiklerini yılda bir kere, il sağlık müdürlüğü aracılığı ile Bakanlığa gönderir.

Yürürlük
Madde 11- Bu Yönerge Bakan Onayı ile yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 12- Bu Yönerge hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber