AKP yasal önceliklerini belirledi

Haber Giriş : 27 Haziran 2007 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, yeni dönemdeki yasal önceliklerini belirledi. Seçim beyannamesinde yeni bir sivil Anayasa vaat eden AK Parti, Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nda da köklü değişiklikler yapmak için kolları sıvayacak. Partide, değişiklik yerine yeni bir Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası hazırlama görüşü de ağır basıyor. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışını öngören 2B düzenlemesini de raftan indirmeye hazırlanan AK Parti, Siyasi Etik ve Mal Beyanı ile ilgili düzenlemeyi de bu dönemde gündeme taşıyacak. AK Parti, yeni dönemde ayrıca sporda şiddete ceza artırımı öngören düzenlemeyi de hayata geçirmeyi hedefliyor.

AK Parti, önümüzdeki dönemde ağırlığı 'demokratikleşme' adımlarına verecek. Yeni dönemde parlamentoda birçok Anayasa ve yasa değişikliği yapmayı planlayan AK Parti, önceliğini yeni bir sivil Anayasa olarak belirledi. Seçim beyannamesinde yeni Anayasa'nın en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanacağına vurgu yapan AK Parti, Anayasa ile birlikte Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nı da sil baştan hazırlamayı amaçlıyor. Kısa, öz ve açık bir Anayasa isteyen parti, Anayasa'ya paralel olarak Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nı da değiştirmek için çalışma yapacak. Yeni Anayasa'daki en önemli değişikliği de cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine ilişkin düzenleme oluşturacak. Cumhurbaşkanının yetkilerini tırpanlayacak olan AK Parti, parlamenter sistemi daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

AK Parti, 2B olarak adlandırılan orman vasfını kaybetmiş arazilerle ilgili düzenlemeyi de yeni dönemde parlamentonun gündemine taşıyacak. Daha önce tartışmalar üzerine askıya alınan 2B düzenlemesi, önümüzdeki dönemde Meclis'ten geçirilecek. Başbakan Erdoğan, söz konusu düzenlemeyi gerilim olmasın diye askıya aldıklarını belirterek, "Ancak yeni dönemde 2B ve diğer ertelemiş olduğumuz birçok düzenlemeyi gündeme getireceğiz" demişti. AK Parti, seçim meydanlarında da anamuhalefetin 2B'ye karşı çıkmasıyla Türkiye'nin kaybettiği paranın 60 milyar dolar olduğunu dile getirecek.

SİYASİLERE 'ETİK' KISKACI

Yeni dönemde gündeme taşınacak diğer bir çalışma da 'Siyasi partilerin hesapları ve adayların harcamalarına şeffaflık ve denetlenebilirlik getirilmesini öngören düzenlemeyle Meclis gündeminde bulunan 'Siyasi Etik ve Mal Beyanı' ile ilgili düzenleme olacak. Siyasi Etik Komisyonu kurulmasını öngören yasa teklifinin bu dönem Meclis'ten çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Söz konusu teklif doğrultusunda kurulacak komisyon, resen veya başvuru üzerine, milletvekilleri ve dışarıdan atanmış Bakanlar Kurulu üyelerinin, siyasi etik kuralları ve diğer kanunlarda yer alan ilkelere riayet edip etmediğinin incelenmesi, araştırılması ve değerlendirilmesiyle görevli olacak. Komisyon, milletvekilleri ve dışarıdan atanan Bakanlar Kurulu üyelerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından, gerçek ve tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi isteyecek, ilgili kişi ve uzmanların görüşüne başvuracak, gerektiğinde Ankara dışında ve yurtdışında çalışma ve incelemelerde bulunabilecek. Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri ve bunlara bağlı kuruluşlarda, kamu yararına çalışan dernekler, devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalarda görev alamayacak, herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemeyecek, temsilcilik, hakemlik, ücret karşılığı iş takipçiliği, komisyonculuk ve müşavirlik yapamayacak, genel sekreter, sekreter veya benzeri herhangi bir nam altında hiçbir yönetim görevi alamayacak. AK Parti, CHP ile uzlaşmaya varılması halinde mal beyanının kamuoyuna açıklanmasındaki 'gizlilik' ilkesini de kaldırmak için çalışma yapacak.

AK Parti'nin önümüzdeki dönemde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve yürürlüğü 2008 Ocak ayına kadar ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu'nu da yeniden ele alacak. Sosyal güvenlik alanında köklü değişiklikler öngören reform, bu dönemde hayata geçirilecek. Meclis gündeminde bulunan Kamu Personel Rejimi de AK Parti'nin öncelikleri arasında yer alıyor. Ücret sisteminin sadeleştirilmesini, kamu personelinin mali ve özlük haklarına ilişkin dengesizlik ve adaletsizliklerin giderilmesini, performansa dayalı ücret sistemine geçilmesini, mevcut statü sayısının azaltılmasını öngören düzenleme de listeye alındı.

SPORDA ŞİDDETE CEZA ARTIRIMI

Sporda şiddete ceza artırımı öngören düzenleme de önümüzdeki dönemde çıkarılması planlanan yasalar arasında bulunuyor. AK Parti, bu konudaki isteğini seçim beyannamesine şu ifadelerle yansıttı:

"Sporda Şiddet Yasası çıkarılarak uluslararası kuruluşların öngördüğü tedbirler için altyapı kurulmuştur. Böylece gençlerin eğitilerek nezaket kurallarına uygun hareket etmeleri ve sporun dostluk, sevgi ve barış ortamında yaygınlaştırılması sağlanacak." Yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan diğer düzenlemeler ise şöyle:

"- Meclis gündeminde bulunan Türk Ticaret Kanunu'nda değişiklik öngören düzenleme

- İstihdam üzerindeki vergi ve benzeri yüklerin düşürülmesine yönelik düzenlemeler

- Nisan 2007'de açıklanan ve Türkiye'nin AB müktesabatına uyumu için 2013 yılına kadar uygulanan program çerçevesinde ekonomik değişim ve dönüşüm için gerekli 200 kadar yasal düzenleme ve 600 kadar ikincil düzenleme

- Vergi mevzuatı sadeleştirilecek

- Belge düzeninin oturtulmasındaki en büyük engel olan damga vergisi başta olmak üzere işlemler üzerindeki vergileri kademeli olarak kaldırılacak

- Vergi ve sosyal güvenlik priminin toplanmasında tek bir beyanname uygulamasına geçilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber