Kamu Yönetimi Reform Yasası TBMM'de kabul edildi

Haber Giriş : 16 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Etkili ve katılımcı bir yönetim için kamuda yeniden yapılanma öngören tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Yasa'ya göre, merkezi idare; kamu hizmetlerine ilişkin ulusal düzeyde genel ilke ve politikaları amaç ve hedefler ile standartları belirleyecek.

TAŞRA TEŞKİLATLARINA VEDA:
Reform paketi, Ankara'dan yürütülen birçok hizmeti mahalli idarelere devredilmesini öngörüyor; bir yandan da icracı 15 bakanlıktan sadece 6'sına illerde teşkilat kurma izni tanınıyor. Kalan 9 bakanlığın illerdeki teşkilatları mahalli idarelere devredilecek.

HANGİ BAKANLIKLAR:
Dışişleri, Bayındırlık ve İskan, Sağlık, Ulaştırma, Tarım ve Köyişleri, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm ile Çevre ve Orman Bakanlıkları taşra teşkilatı 1 yıl içinde kaldırılacak. Sadece Milli Eğitim, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taşra teşkilatı olacak. Dışişleri Bakanlığı ve TİKA dışında hiçbir kamu kurumunun yurtdışı teşkilatı olmayacak.

MÜŞTEŞAR BAKANLA GİDECEK:
Hükümetlerin görevi sona erdiğinde Milli Savunma Bakanlığı müsteşarı hariç, diğer müsteşarların görevi de sona erecek. Genel kurulların seçimiyle gelenler hariç, başkan ve genel müdürler de bakanlarıyla birlikte gidecek.

TEFTİŞ KURULLARI:
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ve savunma sekreterlikleri kaldırılıyor. Teftiş Kurulları kaldırılacak. Merkezi idareye bağlı kurumlarla, il özel idareleri, belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ve mahalli idare birliklerin denetimi Sayıştay tarafından yapılacak.

Köy Hizmetleri artık kapanıyor
KÖY Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün görev ve yetkileri, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait ödenekler ile birlikte İstanbul dışında il özel idarelerine, İstanbul ilinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek.

Trafik hizmetleri belediyeye geçiyor
KARAYOLLLARI Trafik Kanunu ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilmiş olan trafik hizmetlerinin denetimi, yönetimi ve düzenlenmesi görevlerinin tamamı veya bir kısmı belediyelere devredilebilecek.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber