Adliyeler bile "zorunlu bağış" yasağına uymuyor

Haber Giriş : 16 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarının, nüfus hizmetleri, silah ruhsatı, adli sicil kaydı gibi hizmetler karşılığı vatandaşlardan aldığı ?zorunlu bağış' uygulaması kanunla yasaklanmasına rağmen devam ediyor.

Sicil kaydı çıkarmak için adliyeye giden vatandaşlardan bile 1 milyon 250 bin lira alınıyor. İzmir Barosu Başkanı Avukat Bahattin Özcan Acar, sabıka kaydı çıkartmak için alınan paranın kanuna uygun olmadığını belirterek, ?Özellikle bu uygulamanın adalet dağıtan bir kurumda devam ettirilmesi çok yanlış.? dedi. Yetkililer ise bağışın İş Yurtları Kurumu adına alındığını belirtiyor.

İzmir Adliyesi'nden sabıka kaydı almak için 1 milyon 250 bin lira para ödemek zorunda kalan 19 yaşındaki Kerem Süreklier, öğrenci olmasına rağmen bağış yapmak zorunda bırakılmasına tepki gösterdi. Süreklier, "Görevli bağış yapıp yapmayacağımı hiç sormadı. Herkes para veriyor ben de verdim. Sorulmaması doğru değil. Adalet dağıtan bir kurumda böyle bir uygulama olmamalı." dedi. Adli sicil kaydı almak için adliyeye gelen vatandaşlardan Ali Cerit (27), tekstil işiyle uğraştığını ve yasadan haberi olmadığını kaydetti. Adliyedeki görevlilerin kendilerine ?Bağış vermek istiyor musunuz?' diye sormadığını aktaran Cerit, "Yasaya rağmen zorunlu bağış alıyorlar, bu kesinlikle yanlış." diye konuştu. İzmir Baro Başkanı Avukat Bahattin Özcan Acar, yapılan işlemin devletin verdiği bir hizmet olduğunu, bu hizmetin de kesinlikle para ile verilemeyeceğini vurguladı. Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç da, "Burada vatandaşın mağduriyeti söz konusu. Tüketicinin de hatası var; çünkü bağış yapmadığı zaman (işlerim ters gider, işimi yapmazlar) gibi takıntılarla parayı vermek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız bu konuda daha duyarlı olmalı.? dedi. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili İhsan Taşkın'ın konuya ilişkin tepkisi ise şöyle oldu: "Bu konuda bize gelip başvuran vatandaşlarımızdan para alınmaması için talimat veriyoruz. Adliyede alınan bağış önceden vakıf adına toplanıyordu. Düzenleme sonrası İş Yurtları Kurumu adına makbuz karşılığında alınıyor.? İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, zorunlu bağış uygulamasıyla ilgili yeni bir genelge daha yayınladı.

İş Yurtları Kurumu nedir?

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, 9 Ağustos 1997 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Amacı hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat öğrenmeleri amacına yönelik olarak çalışmalarını sağlamak. 4301 sayılı kanuna göre İş Yurtları Kurumu'nun sermaye kaynakları şunlar: İş yurtlarından elde edilen gelir ve kârlar, çeşitli harçlar, İş yurtlarının demirbaşına kayıtlı olup hizmet dışı bırakılan eşya ve araçlarla yemek ve ekmek artıklarının satışından elde edilen gelirler, bağış ve yardımlar, faiz ve sair gelirler.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber