Erdoğan 'kabineyi' yenileyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 05:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz seçimlerinden zaferle çıkan AK Parti'de gözler cumhurbaşkanlığı, Meclis başkanlığı seçimleri ile kabinede yer alacak isimlere çevrildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aday listelerine yansıttığı "değişim" devletin önemli koltuklarına yapılacak atamalara "yenilenme" olarak yansıyacak.

DP ve Anavatan'ı siyaset sahnesinden silen ve Anayasa Mahkemesi'nin meşhur 367 kararı ile sonuçlanamayan cumhurbaşkanlığı seçimi bir numaralı gündem maddesi olma özelliğini koruyor. Anayasa'nın öncelik şartı gereği Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı halk yerine AK Parti, CHP, MHP ve bağımsızların temsil edildiği yeni Meclis tarafından seçilecek. Köşk turlarına TBMM başkanı ve yeni kabinenin belli olmasının ardından geçilecek. Yeni cumhurbaşkanının en geç 15 Eylül'de koltuğu A.Necdet Sezer'den devralarak Çankaya Köşkü'ne oturması bekleniyor.

AK Parti'nin seçimlerde 367'den az oy alması MHP'yi cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kilit partisi yaptı. DP ve Anavatan'ın durumuna düşmek istemeyen MHP, oylamalara katılacağı sinyalini veriyor. DTP kökenli bağımsızlar ile Mesut Yılmaz ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun da oylamaya katılacak olması AK Parti'nin elini rahatlatıyor. CHP girmese bile bu durumda 400'ün üzerinde milletvekili ile cumhurbaşkanlığı oylaması yapılabiliyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra oylamalarda en az 367 vekilin içeride bulunması gerekiyor. Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk iki tur oylamada yine 367 oy, üçüncü turda ise 276 oy aranıyor. Bu tabloya göre, AK Parti'nin göstereceği adayın üçüncü turda seçilmesinin önünde engel kalmıyor.

Başbakan Erdoğan'ın seçim kampanyasının kırıcı polemiklerini bir yana bırakıp cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "uzlaşmacı" bir tavır sergilemesi bekleniyor. Erdoğan, Meclis'te temsil edilen bütün siyasi partiler ile temasa geçerek geniş tabanlı bir uzlaşma arayacak. AK Parti, CHP ve MHP'nin de Köşk adayı göstererek seçimlerin demokratik bir yarışa sahne olmasını istiyor. Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında kurulacak 60. hükümette kimlerin yer alacağı ise ayrı bir merak konusu. Abdullah Gül'ün Köşk'e aday gösterilmesi durumunda Dışişleri Bakanlığı için Ali Babacan'ın ismi geçiyor. Babacan'dan boşalan ekonomi bakanlığına ise en güçlü aday partinin yeni isimlerinden Mehmet Şimşek. Mevcut hükümetten M.Ali Şahin, Binali Yıldırım, Kürşad Tüzmen, Nimet Çubukçu, Kemal Unakıtan'ın yine kabineye girmeleri bekleniyor. Devlet Bakanı Beşir Atalay ile birlikte yeni isimlerden Ertuğrul Günay'ın başbakan yardımcısı, Zafer Çağlayan'ın da Sanayi ve Ticaret bakanlığı için ismi geçiyor. Kabinede yer alması muhtemel yeni bakan adayları ise şunlar: "Hayati Yazıcı (İstanbul), Dengir Fırat (Adana), Mehmet Sağlam (K.Maraş), Faruk Çelik (Bursa), Edip Uğur (Balıkesir), Edibe Sözen (İstanbul)." Kadın milletvekili sayısını iki katına çıkaran Erdoğan'ın TBMM başkan vekili ve grup başkan vekilliği makamlarına kadın aday göstermesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber