Özel hastanelerde katkı payı soygunu

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Faruk Erdem/ Takvim

Katkı payı soygunu

Üniversite ve özel hastaneler SSK, Emekli Sandığı ve BağKur'lu vatandaştan muayene ücreti kadar katkı payı alıyor. Bazılar bunu promosyon aracı yapıyor

Sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunan vatandaşların sağlık sorunları bitmek bilmiyor. Kamu hastanelerinde kuyruk çilesi çeken SSK, BağKur ve Emekli Sandığı mensupları, özel ve üniversite hastanelerinden de yararlanamıyor.

REKABET KIZIŞTI

Hükümetin "Özel hastaneleri herkese açtık" çağrısına uyup tedaviye giden emekliler ve çalışanlar, 'ücretsiz sağlık hizmeti' alacağını beklerken, önüne konulan faturalarla şaşkına dönüyor. Sevk ile geldiği için birçok hastanede gereksiz tahlil ve tetkiklerle karşılaşan vatandaşlar, üstelik bunlar için fazladan 'katkı payı' ödüyor. Bu katkı payları, hastanesine göre yüzde 50-80 oranında uygulanıyor. Üniversite hastaneleri topladığı katkı paylarını performansa göre çalışanlarına dağıtıyor. Performansı artırmak isteyen bazı doktorlar tahlilleri çoğaltıyor! Bazı özel hastaneler ise katkı payını reklam ve promosyon aracı yapıyor.

Hastaneler pankartlara ve internet sitelerine "Katkı payı almıyoruz" yazarak talebi artırmaya çalışıyor. Bazı özel hastanelerin sitelerinde ise Emekli Sandığı, BağKur ve SSK'lılardan katkı payı alındığı belirtilirken, TBMM maddesinde şu ibare yer alıyor: TBMM mensupları hiçbir ücret ve katkı payı ödemeden muayene, tetkik ve ameliyat hizmeti alabilirler.

Yani milletvekiline bedava olan hizmet, vatandaşa katkı payı alınmadan verilmiyor.

EMEKLİNİN ÇİLESİ

Aşağıdaki olay geçtiğimiz günlerde İstanbul'da büyük bir üniversite hastanesinde yaşanıyor. SSK emeklisi bir vatandaş, üniversite hastanesine sevk ediliyor. Hastaya önce klonoskopi yapılıyor ve 300 YTL katkı payı alınıyor. Sonra midesinden parça alındığı için 150 YTL daha ödüyor. Bu parçanın tahlili için alınan katkı payı ise 70 YTL.

22.01.2007 tarihinde beyin cerrahına gitmesi söyleniyor. Cerrahın katkı payı 100 YTL. Ayrıca MR için belirlenen katkı payı 100 YTL, kan tahlilleri ise 40 YTL. Şimdi emekli bir SSK'lı bu paraları niçin ve nasıl ödesin? Hani herkese ücretsiz sağlık hizmeti vardı?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber