Elektriğe en az yüzde 20.8 oranında zam yapılması gerekiyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan hesaplamalara göre elektriğe en az yüzde 20.8 oranında zam yapılması gerekiyor. Ancak uzun zamandır zam yapmamakta kararlı olan ekonomi yönetimi bu tavrını koruyor.

Seçimlerin ardından gözler elektrik zammına çevrildi. Hükümet'in elektriğe zam yapıp yapmayacağı, önümüzdeki günlerde başlayacak hem IMF hem bütçe çalışmalarının temel noktasını oluşturacak. Muhalefet partileri, seçim döneminde, hükümetin elektrik zammını seçim nedeniyle beklettiğini, seçimlerin hemen ardından zammın açıklanacağını iddia etmişlerdi. İddianın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği IMF görüşmelerinin ardından kesinlik kazanacak. IMF ile önümüzdeki günlerde yapılacak 7. gözden geçirme çalışmalarında elektrik zammı ?KİT dengesi? başlığı altında yeniden gündeme gelecek. 2008 bütçesi ve bütçenin temelini oluşturan faiz dışı fazla konusu bu görüşmelerin temel ayağını oluşturacak. IMF, elektrik zamlarının 4.5 yıldır yapılmamasından kaynaklanan sorunlar başta olmak üzer e KİT'lerin faiz dışı fazlaya yeterince katkı sağlayamadığı eleştirisini yine gündeme getirecek.

YÜZDE 20.8 ZAM

Yapılan hesaplamalara göre, elektrik satış fiyatının piyasa fiyatına eşitlenebilmesi için yüzde 20.8 oranında zam yapılması gerekiyor. Bu hesap ise TEDAŞ'ın sanayiciye verdiği 12 kuruşluk fiyat ile devletin dengeleme- uzlaştırma yöntemiyle özel sektörden almak zorunda kaldığı 14,5 kuruşluk fiyat arasındaki farka dayandırılıyor. Ancak, elektrikte gerçek fiyatın ne olması gerektiği konusunda kamu ile özel sektörün elinde farklı veriler bulunuyor. Özel sektör, elektrik fiyatının gerçek piyasada oluşması halinde 14,5 kuruşun çok daha üzerine bir rakamın dahi görülebileceği görüşünde.

YENİ BİR TELAFİ PAKETİ Mİ?

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF'ye sunulan son niyet mektubundaki 3.75 milyar YTL'lik önlem paketinin içerisinde, yapılmayan elektrik zammının faturasının da yer aldığını belirterek, yıl sonuna kadar elektriğe zam yapmalarına gerek olmadığını açıklamıştı. Ancak, hem seçim döneminde bütçeden yapılan bazı harcamaların getirdiği ek yük hem de KİT genel dengesindeki ek önlem ihtiyacının zam baskısını artırdığı ifade ediliyor. IMF görüşmeleri sırasında ilave önlem paketinin ortaya çıkması halinde, bunun en azından yıl sonuna kadar olan kısmının zam dışındaki önlemlerle doldurulacağı ifade ediliyor.

DOĞALGAZDA BÜYÜK ANLAŞMA TAMAMLANDI

Türkiye, Avrupa'ya doğalgaz sevkıyatında bulunma açısından dün İtalya'nın başkentinde önemli bir anlaşmaya imza attı. Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz boru hattı projesine ilişkin hükümetlerarası anlaşma, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nda imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılımıyla gerçekleşen üç ülke arasındaki anlaşma, Hazar'daki doğalgaz kaynaklarının Avrupa'ya taşınması açısından dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. İmzalanan hükümetlerarası anlaşmaya Türkiye adına Enerji Bakanı Güler, İtalya adına Ekonomik Kalkınma Bakanı Pier Luigi Bersani ve Yunanistan adına da Kalkınma Bakanı Dimitris Sioufas imza attı. Bu anlaşmayla Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının Adriyatik geçişi ile İtalya'ya kadar uzatılması sağlanacak ve Hazar kaynaklarının Avrupa'ya taşınmasının önü açılmış olacak. Projenin 2012 yılında tümüyle tamamlanarak, doğalgaz boru hattının faaliyete geçmesini öngörüyor.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber