Edirne'deki boşanma davalarının yüzde 65'ini kadın açıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Edirne'de kadınlar erkeklerden daha fazla boşanmak istiyor

Edirne'de boşanma davalarının yüzde 65'ini kadınlar açtı. Bunun nedeni olarak kadınların çalışma hayatına girmesi ve ailenin boşananlara sahip çıkması gösterildi

AA - EDİRNE - Kadınların çalışma hayatına daha fazla girdiği Edirne'de boşananların profili değişti.

Edirne Barosu Başkanı Coşkun Mola, kentte son iki yılda görülen boşanma davalarının yüzde 65'inin kadın tarafından açıldığını söyledi. 2002 yılından önce boşanmayı daha çok erkeklerin istediğini belirten Coşkun Mola şöyle konuştu: "2006'da Edirne'de 398 boşanma davasından 254'ü, 2007 yılı temmuz ayına kadar 253 boşanma davasından 153'ü kadınlar tarafından açıldı. Marmara Bölgesi'nde kadınlar, Doğu'daki kadınlara göre çok farklı konumda. Burada anaerkil bir toplum yapısı hâkim. Boşanmak isteyenlere siyah elbise giydirilmiyor."

'Neden kayınvalideler'

Kadınların genellikle kocasının çalışmaması ve ekonomik sıkıntılardan dolayı boşandığını belirten Coşkun, "Edirne, hatta Trakya'da kadınların boşanmalarına en çok kayınvalideler neden oluyor. Çünkü genellikle kadının hâkim olduğu ailede gelinle-kaynana arasında çatışma yaşanıyor" dedi.

Baro Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukat Elif Eral, kadının çalışma hayatına girerek ekonomik özgürlüğünü elde etmesiyle erkeğe bağımlığının azaldığına dikkat çekti. Eral, "Kocalar, yemek, ütü, temizlik gibi konularda yetersiz kaldığı için boşanmaya sıcak bakmıyor. Ancak yeni bir aile kurmayı garantilediği zaman boşanmak istiyor" diye konuştu.

Baro Kadın Hakları Komisyon üyesi avukat İrem Özkıvrak da ailelerin, kızlarının en azından aynı ekonomik şartlara sahip ailelerin çocuklarıyla evlenmelerine izin verdiklerini söyledi. Ailelerin boşanan kızlarına kucak açtığını vurgulayan Özkıvrak, bunun kadının daha rahat boşamasına olanak sağladığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber