ÖSYM Başkanı yeni ÖSS sistemine ilke olarak destek verdi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Ağustos 2007 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sistem değişmeli ama testler çözüm olamaz

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni ÖSS sistemine ilke olarak destek verdi. Yarımağan, üniversite kontanjanlarının da artırılması gerektiğini belirterek, ?Sistemin sağlıklı işlemesi için üniversite kapısındaki yığılma azaltılmalı? diye konuştu.

AKŞAM'a açıklamalarda bulunan ÖSYM Başkanı Yarımağan, ÖSS'nin

34 yıldır uygulanan bir sınav sistemi olduğunu kaydederek, ?Sınav sistemi tabii ki değişmeli. Biz bunu daha önce de söyledik zaten. Bu sınav sistemi 10 yıl daha aynı gitmemeli, değişiklik yapılmalı? diye konuştu. Yarımağan, şunları söyledi:

?İKİ SINAV FARKLIDIR'

?ÖSS ile ?Olgunlaşma sınavı' birbirine karıştırılmamalı, 2 sınav farklıdır. Mevzuat uyarınca üniversite giriş sistemi YÖK tarafından belirleniyor. MEB ise bitirme sınavı yani olgunlaşma sınavı yaparsa, ÖSYM bu sınavların üniversiteye girişte nasıl kullanılacağını elbette değerlendirecektir. MEB'in sınavları lise bitirme sınavları yine ÖSS'de olduğu gibi çoktan seçmeli sınav olursa bunun sisteme getireceği hiçbir katkı olmaz. Öğrencilerin yazma düşünme güçlerini de ölçen bir sistem çoktan seçmeli sorunun yanı sıra açık uçlu sorular da mutlaka sorulmalı. Bu objektif, güvenilir bir şekilde yapılabilir. Ancak o durumda bir yenilik söz konusu olur. Yoksa 1 yerine 4 sınav yapmaktan başka bir işe yaramayan bir sistem haline gelir. Olay iyileşmez, daha da sorunlu olabilir. Sisteme bir artı konulmuş olur ama zamanla eksiler çoğalabilir. Dünyada böyle sınav sistemi olan tek ülke biz kaldık. Her ülke sınav yapıyor ama sınavlarda yetenekler, kişisel beceriler ön planda tutuluyor. Çoktan seçmeli sınavlara dayanan eğitim sistemlerinde, eğitim olumsuz etkileniyor.?

LİSE EĞİTİMİ ÇÖKER

Yarımağan, yeni üniversiteye giriş sistemiyle ilgili olarak ÖSYM'ye yapılmış resmi bir başvuru ve ortak bir çalışmanın olmadığını söyledi. Lise bitirme sınavlarının iyi planlanması halinde olumlu olabileceğini belirten Yarımağan, sistemin iyi ele alınamadığı takdirde öğrencilerin 4 yıl üst üste sınava girmesinin lise eğitiminin çökmesi anlamına geleceğini kaydetti. Lise öğretimi boyunca her yıl sınav yapılmasının sağlıklı bir sonuç oluşturmayacağını ifade eden Yarımağan, "Bu sınavların nasıl yapılacağı da önemli. Bence lise bitirme sınavının olması olumludur ama çok iyi planlaması lazım. Yoksa öğrenciler lise yerine dershaneye devam edecektir" dedi.

KÖPRÜLÜ: YENİ SİSTEM OLUMLUDUR

ÖZEL Dershaneler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü de, öğrencilerin en büyük şikayetlerinin hayatlarının tek sınava endekslenmesi olduğunu hatırlatarak, ?Bu sistem ile tek sınav derdinden, psikolojisinden öğrenciler kurtulabilir. Dershaneler açısından en önemli konu öğrencilerin geleceğidir. Bilimsel olarak da bakıldığında bu sistem olumlu olabilir ve desteklenebilir. Üniversitelerin önündeki yığılma kontanjan artışı ve lisede yapılacak yönlendirme ile çözülebilir? dedi.

İSA EŞME: SADECE TEST YAPILMALI

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme de yeni getirilecek sınavların çoktan seçmeli olması halinde sorunu çözemeyeceğini vurgulayarak, şunları söyledi: Kesinlikle açık uçlu sorular sorulmalı. Açık uçlu soru yer alırsa düşünceleri kendi ifade edebilmesini, sentez ve analiz yapıp yapamadığını tespit edebiliyoruz. Bu sistemin sağlıklı uygulanabilmesi için şart budur. MEB'in çalışması sadece çoktan seçmeliye yönelik ise bu, eğitime zarar verir. İngiltere ve diğer ülkeler bunu çok iyi yapıyor. Sınav değerlendirmede objektif davranıyorlar.

Z. Kıvanç EL/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber