E-imza dönemi başladı

Haber Giriş : 24 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektronik ortamda atılan imzaların, elle atılan imzalarla aynı hukuki sonucu doğurmasını düzenleyen Elektronik İmza Yasası dün yürürlüğe girdi. Yasaya göre e-imza elle atılan imzayla aynı ispat gücüne sahip olacak.

GELİŞMİŞ ülkelerde birkaç yıldır uygulanan elektronik imza (e-imza) dünden itibaren Türkiye'ye de yasallaştı. Denetimi Telekomünikasyon Kurumu'na verilen e-imza için, sertifika sahibi bir elektronik hizmet sağlayıcısına başvurmak gerekiyor.

Elektronik ortamda atılan imzalarla, elle atılan imzaların aynı hukuki çerçevede değerlendirilmesini düzenleyen Elektronik İmza Yasası 15 Ocak 2004 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmiş, 22 Ocak'ta Cumhurbaşkanı tarafından onaylarak, 23 Ocak'ta Resmi Gazete'de ?6 ay sonra yürürlüğe girecek' kaydıyla yayımlanmıştı. Belirlenen süresinin dolmasının ardından yürürlüğe giren Elektronik İmza Kanunu, e-imzanın hukuki ve teknik yönleri ile kullanımına ilişkin esasları düzenliyor. Elektronik imza işlemlerinin denetimi konusundaki sorumluluğu Telekomünikasyon Kurumu'na veren yasaya göre, elektronik ortamda veya bilgisayarla yapılan yazışmalarda atılan imzanın geçerli olması için elektronik hizmet sağlayan kuruluşlarla bağlantı kurulması gerekiyor.

SAHTECİLİĞE AĞIR CEZA

Elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğuracak güvenli e-imza'nın tanımı yasada, ?Münhasıran imza sahibine bağlı olan, sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin tespitini sağlayan, imzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan' şeklinde tanımlanıyor.

Elektronik imzanın tanımının yanı sıra, ticari alım satımlar dahil hukuki ve teknik uygulama alanlarını, elektronik sertifike hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerini de düzenleyen yasaya göre, güvenli elektronik imzayla oluşturulan elektronik veriler, senet hükmünde olacak. Bilgilerin korunmasına ilişkin hükümlerin de yer aldığı yasa, sahte elektronik sertifika oluşturanlara para cezasının yanında hapis cezası da öngörüyor.

Şener: Teknik ve idari yapılanma yakında tamamlanacak

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 'Çok yakında çıkmasını beklediğimiz bir Başbakanlık genelgesi ile elektronik imza konusundaki teknik ve idari yapılanma neticelendirilmiş olacak' dedi.

eTR Ödülleri ve Kongresi tanıtım toplantısının açılışında konuşan Şener, elektronik devlet hizmetlerinin hayata geçirilmesine temel teşkil edecek çalışmaların sürdüğünü anlattı. Şener, vergi, vatandaşlık ve sosyal güvenlik numaralarının birleştirilmesi için ilgili kurumların ortak çalışmalar yaptıklarını, kimlik bilgilerinin paylaşılması konusunda büyük mesafe kateldiğini belirtti. Bilgi Edinme Kanunu, Elektronik İmza Kanunu gibi bilgi toplumunun yasal altyapısının oluşturulması için gerekli yasaların yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şener, kişisel verilerin korunması ve telekomünikasyon alanlarında hazırlanmış olan yasa tasarılarının kısa zamanda yasalaşmasının beklendiğini ifade etti.

e- imza nedir

ELEKTRONİK ortamda gönderilen belgelerin hangi kuruma ya da kişiye ait olduğunu doğrulayan e-imza, ıslak imza yani elle atılan imza ile eşit statüye sahip bir uygulama. Sahibinin elektronik ortamdaki nüfus cüzdanı ya da pasaportu olarak algılanan elektronik imza, güvenilir kabul edilen ve sertifika otoritesi olarak adlandırılan kurumlar tarafından dağıtılıyor ve izleniyor.

e-imza ile nikah kıyılamıyor

YASA, ?Kanunların resmi şekle veya özel bir merasime tabi tuttuğu hukuki işlemlerle teminat sözleşmelerinin güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemeyeceğini de' belirtiyor. Buna göre, nikah, tapu gibi işlemlerde elektronik imza kullanılması mümkün olmayacak. Bu işlemler eskiden olduğu gibi görevli memurun huzurunda bizzat imza atılarak geçerlilik kazanacak. Yasanın yürürlüğe girmesi nedeniyle bir açıklama yapan Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz, e-imza ile ?Türkiye'nin yeni bir elektronik zenginlik kazanacağını' belirtti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber