'Türkiye'de çölleşme karekteri yok'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, 1970'ten 2007'ye kadar iklim ortalamalarına bakıldığında Türkiye'de ''çöl karakteri'' gösteren hiçbir bölge veya yer olmadığının rahatlıkla görülebileceğini belirterek, ''Bir yıllık periyotta sadece 2 ayı değerlendirerek Türkiye'nin çölleşeceğini, zirai faaliyetlerin olmayacağını söylemezsiniz. Bunu biz de söylemeyiz. Bu ifadeler bilimsel ve tutarlı değil'' dedi.

Ünal, ''Türkiye çölleşiyor'', ''Türkiye Afrika olacak'' şeklindeki iddiaları değerlendirdi.

Basın yayın organlarında bu tip iddiaların yer aldığı çok sayıda habere rastlandığını hatırlatan Ünal, ''Ne benim genel müdür olarak ne de bu konularla ilgili arkadaşlarımızın böyle bir ifadesi yok'' dedi. Haberlerin, kurumun internet sitesinde yer alan Temmuz Ayı Kuraklık Analiz Raporu'ndan yola çıkılarak oluşturulduğunu anımsatan Ünal, bu raporların rutin olarak yayınlandığını belirtti.

Zirai meteoroloji birimi tarafından hazırlanan bu raporların çoğunlukla tarımla uğraşanlar tarafından kullanıldığına dikkati çeken Ünal, şunları kaydetti:

''Sadece, Temmuz ayı değerlendirmesi alınıp, 'Türkiye çöl oluyor' bilgilendirmesini yapmak doğru değildir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuruluş kanunu gereği tabii ki iklim sınıflandırması işine girecektir. Tarım yılı olarak bahsettiğimiz Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ayının da içinde olduğu 10 ay süren bir süreç vardır. Biz ay ay ülkemize düşen yağışları değerlendiriyoruz.

1970'ten 2007'ye kadar iklim ortalamalarına bakıldığında Türkiye'de ''çöl karakteri'' gösteren hiçbir bölge veya yer olmadığı rahatlıkla görülebilir. Bir yıllık periyotta sadece 2 ayı değerlendirerek Türkiye'nin çölleşeceğini, zirai faaliyetlerin olmayacağını söylemezsiniz. Bunu biz de söylemeyiz. Bu ifadeler bilimsel ve tutarlı değil.''

Ünal, Türkiye'nin yarı-kurak iklim şeridi içinde yer aldığını anımsatarak, ''Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında normal yağışlar alınsa dahi yıllık yağışın yüzde 7'sini ancak karşılıyor. Bu durum bile zaten yağışın az olduğunu göstermektedir'' dedi.

Uzun yılların ortalama değerlerine bakıldığında Temmuz ayının hemen hemen aynı değerlere sahip olduğunun görülebileceğini anlatan Ünal, ''1980'li yıllardan bu yana Aydeniz Metodu'nu kullanıyoruz ve bu yıldan bu yana ay ay yıllık ortalamaları kamuoyu ile paylaşıyoruz. Çünkü tarım sektörüyle uğraşan insanlarımız bizim bu değerlendirmelerimizi dikkate alarak ona göre ürünlerine yön veriyorlar'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber