Personeline indirimli su veren belediyeye Sayıştay engeli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Eylül 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay, Alanya Belediyesi'nin 2005 yılı Nisan ayı itibarıyla personeline uyguladığı yüzde 50 su indirimi uygulamasını yasaya aykırı buldu.

Belediye Meclisi'nin bu yöndeki kararında imzası bulunanlardan savunma isteyen Sayıştay, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, belediye meclis üyeleri ve bazı birim amirlerine su indirimiyle ilgili olarak sorgu yazısı gönderdi. Ayrıca indirimden yararlananlar, borcu faiziyle ödeyecek. Alanya Belediyesi'nin indirimli su uygulaması, belediyenin 2006 yılı hesaplarının incelenmesi sırasında ortaya çıktı. Mevzuata uygun bulunmayan ve noksan görülen uygulamalar için 832 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 48. maddesi gereğince düzenlenen sorgu yazısında; kararda imzası bulunan isimlerin savunmaları istendi. Savunmanın belirtilen süre içerisinde gönderilmesini isteyen Sayıştay denetçisi Zekeriya Aydın, gönderilmemesi halinde aynı kanun uyarınca işlem yapılacağı uyarısında bulundu. Sayıştay'ın yazısında, 14.11.2005 tarih ve 82 numaralı meclis kararının incelenmesinde belediyeden emekli 67 personelden 5 bin 229 YTL'lik ve yine aynı tarihli kararda mevcut çalışan 378 belediye personelinden 25 bin 140 YTL olmak üzere toplam 30 bin 369 YTL kamu zararı tespit edildiğine dikkat çekildi. Ayrıca, mevcut ve emekli olan bütün belediye personelinin alınan bu karar doğrultusunda 2006 yılında yararlandıkları indirim bedelinin faiziyle birlikte ödenmesi de istendi.

Alanya Belediye Meclisi'nin aldığı bu kararın, 4736 sayılı 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması' hakkındaki kanunun birinci maddesine aykırı olduğuna karar veren Sayıştay denetçisi Zekeriya Aydın, yapılan tebligatta şu ifadelere yer verdi: "Meclis kanunla kendisine yetki verilmeyen bir konuda karar alamayacağı gibi, kanuna aykırı karar da alamaz. Alanlar görevlerini kötüye kullanmış olacakları gibi, sonuçlarından da sorumlu olacaklardır. Kanunlarda meclisin belediye personeline yönelik indirimli su tarifesi belirlemesine izin veren hiçbir düzenleme olmadığı gibi, aksine yasaklayan düzenleme bulunmaktadır." Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, personele faydalı olması için böyle bir karar aldıklarını söyledi. İndirimin yasal olmamasına anlam veremediklerini belirten Sipahioğlu, "Sayıştay, savunma istedi. Ne gerekiyorsa yapacağız." dedi. Kararda Hasan Sipahioğlu ile 22 meclis üyesi ve 3 birim amirinin imzası bulunuyor. Antalya'nın Alanya ilçesi Belediyesi emekli ve mevcut çalışan personeline yüzde 50 su indirimi yaparken, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa Gaziantep gibi büyükşehir belediyeleri çalışan ve emekli personelleri için böyle bir uygulamaya gitmiyor. Ancak, İzmir, Gaziantep, Antalya belediyeleri bütün personellerine toplu taşımalarda ücretsiz ulaşım imkânı sağlıyor. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyeleri ise hiçbir konuda personellerine indirim ve ücretsiz ulaşım imkânı sağlamıyor.

Ahmet Yeşil

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber