Alternatif bayram ikrami, üzüm suyu

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 11 Ekim 2007 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan şerbet ve şıra, yemeklere ve tatlılara eşlik etmesiyle ünlüdür. Kimi zaman tek başlarına hararet kesmek amacıyla içilen şerbet ve şıra, özellikle bayramlarda ikramlara da eşlik eder.

Hazmı kolaylaştıran, damakları tatlandıran şerbet ve şıranın meyveden masaya uzanan yolculuğunun emek isteyen uzun bir süreç olması, bu geleneğin giderek yok olmasına neden oluyor. Geleneksel tatlarımıza bağlı meyve suyu endüstrisi ise zamanı az olan ancak örf ve adetleri de günümüzde sürdürmek isteyenlere çeşitli alternatifler sunuyor. Şıranın temel maddesi üzümü, yüzde 100 doğal meyve suyu olarak tüketicilerle buluşturan meyve suyu üreticileri, fayda ve geleneği tek pakette bir araya getiriyor.

Meyve suyu Endüstrisi Derneği MEYED Başkanı Prof Dr. Aziz Ekşi, Ramazan Bayramı'nda üzüm suyu ikramlarıyla hem hazmın kolaylaştırılabileceğini, hem de bu geleneksel tatla bayram koşuşturmasından doğan bedensel ve zihinsel yorgunluların ortadan kaldırılabileceğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Ekşi, sihirli iksir ve bitki sütü olarak da adlandırılan üzüm suyunun tatlı olmasına rağmen kalorisinin üzüm kadar olduğuna dikkat çekiyor. Bir bardak üzüm suyunun enerjisinin yalnızca 100 kalori olduğunu dile getiren Prof. Ekşi, sodyum miktarının düşük olması, ancak buna karşılık potasyum miktarının yüksek olması nedeniyle tansiyonu dengede tutacak bir içecek olduğuna işaret ediyor.

HAZMI KOLAYLAŞTIRIR BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Kasları güçlendiren magnezyum miktarının oldukça yüksek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ekşi şöyle devam etti: ?Üzüm suyu, içerdiği meyve asidi ile sindirimi kolaylaştırarak mide şişkinliğini önler. Daha da önemlisi başlıca antioksidan kaynaklarından birisidir. Bilindiği gibi antioksidanlar; vücuda zararlı serbest radikalleri bağlayarak ve LDL oksidasyonunu önleyerek kalp hastalıkları riskini azaltmakta, kanser tiplerinden korumakta, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, yaşlanmayı geciktirmekte ve cildin düzgün ve parlak olmasını sağlamaktadır.?

GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

?Üzüm ve üzüm suyunun antioksidan özelliği esas olarak rezveratrol ve malvidin adlı bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Üzüm suyuna rengini v antosiyanin pigmentlerinin başlıca bileşeni yüzde 64.3 malvidindir ve malvidin en etkili antioksidanlardan birisidir. Bunun gibi, üzüm suyuna rengini veren diğer peonidin, petunidin, delfinidin ve siyanidin gibi bileşikler de antioksidandır. Fazla miktarda içerdiği manganez elementi de üzüm suyunu antioksidanca güçlendirmektedir. Ayrıca üzüm suyu, doğal olması ve femente edilmemiş olması nedeniyle şıradan da sağlıklıdır. Bu nedenle, yüzde 100 doğal üzüm suyu ile bayram geleneklerimizi yaşatırken, aynı zamanda vücudumuzu da kışa hazırlamış oluruz.?

Üzüm Suyu ile Alternatif Lezzetler

Malzeme:

3/4 bardak limon suyu

3/4 bardak toz şeker

Yarım demet taze nane

3 bardak şekersiz üzüm suyu

1 şişe soda

Yapılışı:

Nane yapraklarını yıkayın. Sekiz sap naneyi tahta kaşıkla iyice ezin. Üstüne şeker ve limon suyunu da ilave ederek 15 dakika öyle bırakın. Üzüm suyunu ilave edin. Uzun ve geniş kadehlere buz koyup içeceği bardaklara bölün. Sodayla bardakları ağzına kadar doldurun. Nane yapraklarıyla bardakları süsleyerek servis yapın.

Üzüm Kokteyli

Malzeme :

1/2 bardak toz şeker

2 bardak su

2 su bardağı üzüm suyu

2 su bardağı portakal suyu

1 su bardağı limon suyu

8 dilim portakal veya limon

Yapılışı:

Şekerle iki bardak suyu karıştırıp eritin. Meyve sularını ayrı bir kapta karıştırın. Portakal dilimlerinin etrafından kabuklarını çıkarın. Şerbeti de meyve suyuna katın. Bardaklara süslü buz kalıpları atarak meyve suyuyla doldurun. Her bardağa bir dilim portakal ilave ederek servis yapın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber