YSK: Ya seçim takvimi yenilenir, ya da gümrük oyları dikkate alınmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2007 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, 21 Ekim tarihinde yapılacak olan referandumun ertelenebileceği şeklinde bir görüş dile getirmediğini söyledi. Aydın, ?Biz, Yüksek Seçim Kurulu olarak Anayasa değişiklik paketinin Resmi Gazete'de yayınlanması halinde önümüzde iki seçenek olduğunu açıkladık. Seçeneklerden biri yeni bir seçim takvimi belirlemek. Diğeri de oylamanın yapılmasına onay vermek. Yapılacak oylama sonrasında gümrüklerde kullanılan oyların sonucu etkilememesi halinde de seçim sonuçlarının geçerli sayılmasını sağlamak. Örneğin, ?evet' ile ?hayır' oyları arasındaki fark 1 milyon çıktı. Gümrüklerde kullanılan oy miktarı da 16 bin çıktı. Gümrüklerdeki oylar sonucu etkilemeyeceği için seçim sonucunu geçerli kabul edebiliriz" diye konuştu.

YSK Başkanı Aydın, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bugün TBMM'de anayasa değişikliği paketinden tartışma yaratan geçici 18. ve 19. maddelerinin çıkarılması yönündeki değişikliğin kabulünden sonra, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasını bekleyeceklerini belirtti. Aydın, kararın yarın yayımlanması halinde YSK'nın toplanacağını ve iki seçenek üzerinde tartışıp kararlarını açıklayacaklarını belirtti.

"ADALET BAKANI'NIN GÖRÜŞÜ ONU BAĞLAR"

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, anayasa değişiklik paketinde yapılan değişikliklerin esası değiştirmediği ve bu nedenle referandumun ertelenmesinin doğru olmadığı şeklindeki açıklamalarına ilişkin olarak da Aydın, ?Adalet Bakanı'nın kendi görüşü. Saygı duyarız. Kurul, oturup kararını verecekö dedi.

Aydın, şu ana kadar gümrük kapılarında yaklaşık 15-16 bin adet oy kullanıldığı yönünde bilgilerin kendilerine ulaştığını ve yarın toplantıya girmeden önce son rakamları da alacaklarını kaydetti.

"SİİRT SEÇİMİNDE SONUÇ ETKİLENDİĞİ İÇİN İPTAL OLDU"

2003 yılında yapılan Milletvekili Genel seçimlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin önünü açan Siirt seçimlerinin iptal nedeninin 1 köyde kullanılmayan oyların seçim sonucunu etkilemesi olduğunu vurgulayan Aydın, ?Seçim sonucunu etkilemeyecek bir oran olmuş olsaydı oradaki seçimler de iptal edilmeyecekti" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber